PRORAČUNSKI MILIJUNI

Porezni obveznici financiraju izgradnju Kusturičina Andrićgrada

19.07.2011 u 14:12

Bionic
Reading

Prije nepunih mjesec dana, točnije 28. lipnja, u Višegradu su započeli radovi na izgradnji 'Andrićgrada'. Snage su udružili režiser Emir Kusturica, Vlada Republike Srpske i općina Višegrad te osnovali zajedničku tvrtku za izgradnju 30 milijuna KM teškog projekta. Iako je većinski vlasnik nove tvrtke Emir Kusturica, odnosno njegova privatna tvrtka Lotika, Vlada RS u projekt Andrićgrad 'pumpa' novac poreznih obveznika, javljaju E-novine

Pored toga što milijune iz proračuna prebacuje na račun tvrtke koja je u većinskom privatnom vlasništvu, Vlada Republike Srpske tu tvrtku oslobađa i zakonom obaveznog raspisivanja natječaja za nabavu materijala i odabir izvođača radova. Naime, Vlada RS je donijela odluku da 'korisnik sredstava nije dužan primjenjivati pravila i postupke definirane odredbama Zakona o javnim nabavama BiH'.

Alibi za prijašnje projekte, poput izgradnje Administrativnog centra i Palače predsjednika, na kojima se također 'zaobilazio' Zakon o javnoj nabavi, obično je bila 'državna tajna'. No izgradnja Andrićgrada ipak nije proglašena državnom tajnom te je Vlada RS u ovom slučaju, nepoštujući Zakon o javnim nabavama, 'otvoreno uplivala u nezakonite rabote', pišu E-novine

Zakon o javnim nabavama se, prema saznanjima Žurnala, zaobišlo, jer su bageri i ostala teška mehanizacija, koja radi na gradilištu pored mosta na Drini, navodno vlasništvo Emira Kusturice. Tako će Andrićgrad, u kojemu Kusturica ima 51 posto dionica, za izvođenje radova plaćati tvrtki Lotika, koja je u stopostotnom Kusturičinom vlasništvu.

Prema ranijim najavama, izgradnja Kamengrada stajat će oko 30 milijuna konvertibilnih maraka (120 milijuna kuna). Kako pišu BIH mediji, jasno definirana financijska konstrukcija ne postoji, pa projekt Andićgrad za sada financiraju samo porezni obveznici iz Republike Srpske.

Naime, Vlada RS odlukom od 26. svibnja naložila je Ministarstvu trgovine i turizma da avansno, za Andrićgrad, uplati milijun i pol KM, čime su, pišu tamošnji mediji, neke druge turističke destinacije u Republici Srpskoj ostale bez obećanih budžetskih sredstava za razvoj turizma.

Mjesec dana kasnije, odlukom od 29. lipnja, Vlada RS obvezala je lokalne zajednice, javna poduzeća i resorna ministarstva da pronađu 4,4 milijuna konvertibilnih maraka za Andrićgrad, čime je novac planiran za neke druge stavke opet preusmjeren za izgradnju Kamengrada.

Tako je Vlada RS za prvu fazu izgradnje 'Andrićgrada' (Kamengrada) izdvojila gotovo šest milijuna maraka (24 milijuna kn) proračunskog novca, koji je sjeo na račun tvrtke čiji je većinski vlasnik režiser Emir Kusturica

Kamengrad, kliknite za uvećanje

Da pored mosta Mehmedpaše Sokolovića u Višegradu nikne Kusturičin 'Kamengrad', potrebno je još oko 24 milijuna konvertibilnih maraka (96 milijuna kuna).

BIH mediji javljaju da Vlada RS do njih dolazi na raznorazne načine, pa čak i izmjenama i dopunama važećih zakonskih propisa. Nedavno su tako u Narodnu skupštinu RS po hitnom hitom postupku upućene izmjene i dopune Zakona o naknadama za korištenje prirodnih resursa u svrhu proizvodnje električne energije u RS. Sve je to, po mišljenju oporbe, samo zbog izgradnje Kusturičina 'Andrićgrada'.

Iz vladajuće stranke pak poručuju da je riječ o megaprojektu koji će spojiti 'dva megabrenda', Ivu Andrića i Emira Kusturicu, no opozicija smatra da nametanjem projekta 'Kamengrad', SNSD promovira samo svoj 'megabrend'- Milorada Dodika.