ZARAZA U VIP LOŽI

Porečka dvorana zatvorena zbog legionele

13.02.2009 u 17:43

Bionic
Reading

Porečka dvorana otvorena je mimo zakona i s nedostatnom dokumentacijom te, doznaje Večernji list, bez obavljenih svih sanitarnih pregleda ili su oni obavljeni neprofesionalno. Zbog toga je dvorana na Žatiki od četvrtka, 12. veljače i službeno zatvorena

POREČ - Rješenje o zatvaranju dvorane izdao je glavni porečki sanitarni inspektor, a prema nalogu voditeljice Službe za epidemiologiju zaraznih bolesti, potvrdila je Večernjem listu voditeljica prof. dr. sc. Ira Gjenero-Margan. Prema izvorima Večernjaka, inspektori su napravili zapisnik te ga dali na potpis vlasniku dvorane - a to je, nakon što ju je Alen Benković predao, Grad. Onamo je upućeno i službeno rješenje o zatvaranju objekta i to svega tri mjeseca nakon što je svečano otvoren i predan na korištenje - rečeno je tada - djeci Poreča.

Inače, dvorana je dovršena u posljednji trenutak, na njoj se radilo i noću, a tehnički prijam objekta obavljen je podjednako brzo te je dozvola iz Zagreba stigla izvan svih očekivanih rokova. Zbog zatvaranja dvorane na Žatiki otkazan je i "Eco world fest", međunarodni ekološki kongres, na kojem je trebalo sudjelovati oko 2000 gostiju. Domaćinstvo je preuzela Opatija.

Inače, iz Srbije stižu i službene obavijesti Državnoga epidemiološkog zavoda kako je među četrnaestero njihovih državljana - koji su boravili u Poreču tijekom Svjetskoga rukometnog prvenstva i ondje se zarazili legionelom - većina članova Rukometnog saveza Srbije, a petero su novinari. Dužnosnici Saveza i novinari zaraženi su, potvrdile su mikrobiološke pretrage, no legionarska bolest kod njih se nije razvila.

Oboljela je tek jedna osoba koja je na bolničkom lječenju u Nišu, prima velike doze antibiotika i bolest je pod nadzorom. Epidemiološka služba 12. veljače ponovno je kontaktirala sve Srbe koji su boravili u Poreču te ih pozvala na dodatne epidemiološke pretrage. Među zaraženima - za sada - nema navijača ni sportaša.

Ponovljenim anketiranjem - prema tzv. međunarodnom epidemiološkom upitniku - utvrđeno je da su svi zaraženi bili na utakmicama u dvorani Žatika te sjedili u VIP-loži.

U rješenju o zatvaranju dvorane - koje se donosi po skraćenom postupku - vlasniku objekta naređuju se preventivne mjere suzbijanja legionele prema kojima su dužni, i to odmah i bez žalbe na rješenje, isprazniti taloge bojlera i spremnika vode, promijeniti rozete na slavinama, isprati sustav vodom toplijom od 65 Celzijevih stupnjeva, isprati hidrantne mreže, prevesti DDD-mjere, a sve to uz nadzor epidemiologa Zavoda. Kada sve to obave, dužni su izvijestiti inspekciju. Dio mjera na Žatiki već je proveden, no zbog velike međunarodne pozornosti koju je infekcija legionelom izazvala objekt je pod dodatnom paskom sanitaraca.

Bi li i ostali gosti iz VIP-lože trebali na preglede nakon što je kod Srba koji su ondje sjedili pronađena bakterija legionela? Naime, ondje su sjedili brojni lokalni i strani dužnosnici, a na Večernjakovoj su fotografiji - Ivan Jakovčić i predsjednik rukometne federacije Hassan Moustafa. Đana Pahor, epidemiologinja iz Rijeke, kaže da bi takav postupak bio očekivan, štoviše i preporučljiv.

- Pretraga je jednostavna i bezbolna, a legionela se utvrđuje iz uzorka urina. Ako se pronađe prati se u serološkim krvnim testovima i to tijekom 4 tjedna.