uvoz iz ukrajine

Poljski poljoprivrednici nezadovoljni sastankom s premijerom najavili prosvjede

09.03.2024 u 20:16

Bionic
Reading

Nakon razgovora s poljskim premijerom Donaldom Tuskom, organizacije poljskih poljoprivrednika najavile su daljnje prosvjede protiv poljoprivredne politike Europske unije i uvoza poljoprivrednih proizvoda iz Ukrajine.

Dana 20. ožujka doći će diljem zemlje do blokade u pokrajinskim gradovima, okružnim gradovima i na glavnim prometnicama, rekao je u subotu novinskoj agenciji PAP Tomasz Obszański, čelnik poljoprivrednog sindikata "Solidarnosc".

On je razočaran ishodom sastanka s Tuskom.

"Ništa nije dogovoreno, premijer zapravo nije najavio ništa." Tusk nije davao izjave nakon sastanka.

Poljski poljoprivrednici tjednima prosvjeduju protiv Europskog zelenog plana i uvoza pšenice i drugih poljoprivrednih proizvoda iz Ukrajine. Žele spriječiti da jeftinije ukrajinsko žito dođe na poljsko tržište.

Nakon ruske invazije na Ukrajinu prije dvije godine, Bruxelles je ukinuo sve uvozne carine i kvote na poljoprivredne proizvode iz Ukrajine kako bi gospodarski pomogao zemlji.

Poljoprivrednici se također osjećaju opterećeni zahtjevima Zelenog plana. Tusk je prije sastanka najavio da će njegova vlada lobirati u Bruxellesu za ukidanje ili izmjene nekih od propisa za poljske poljoprivrednike.

Zamjenik ministra poljoprivrede Michał Kołodziejczak rekao je u subotu da se naredni petak očekuje objava o tome koji bi se izuzeci mogli napraviti za Poljsku. Postoje naznake da bi moglo biti iznimaka u kontroverznom izdvajanju poljoprivrednog zemljišta.

Sa Zelenim planom, EU cilja na klimatsku neutralnost do 2050. godine. Strategija uključuje mjere u različitim područjima poput energije, prometa, industrije i poljoprivrede.