afera geodezija

Oporba nije iznenađena upadom policije u Ministarstvo kulture: 'Brane neobranjivo'

25.01.2024 u 14:05

Bionic
Reading

Predstavnike saborske oporbe u četvrtak nije iznenadila vijest o policijskom izuzimanju dokumentacije iz Ministarstva kulture po nalogu europskog tužitelja o poslu s Geodetskim fakultetom jer, kažu, već ranije je bilo jasno da se radilo netransparentno i da ministrica brani neobranjivo

Portal Telegram u četvrtak je objavio da je policija po nalogu Ureda europskog javnog tužitelja (EPPO) "upala u Ministarstvo kulture" jer "istražuju posao" ministrice Nine Obuljen Koržinek i uhićenog bivšeg dekana Geodezije Almina Đape.

Marijan Pavliček (Hrvatski suverenisti) kazao je da ga više ništa ne može iznenaditi kada je riječ o ministrima u vladi Andreja Plenkovića. "Već mjesec dana nismo imali ni jednu aferu vezanu za ministre pa je krajnje vrijeme da se ponovno pojavi jedna, samo se nastavlja trend koji je uspostavljen dolaskom na vlast Plenkovića”, rekao je.

Izuzimanje dokumentacije vezane za aferu s Geodetskom fakultetom očekivano je i za Sandru Benčić (Možemo!). "Prema svemu što smo mogli dosad pročitati činjenica je da se sigurno radi o problematici koju bi i PNUSKOK i EPPO trebali istražiti jer je evidentno da se uplatio posao za proizvod koji nitko nije koristio".

"To zaista izgleda kao izvlačenje novaca iz Ministarstva kulture da bi se namirila ekipa s Geodetskog fakulteta, a proizvod koji su isporučili niti je adekvatan niti cjenovno konkurentan jer je bio evidentno skuplji od svega ostalog na tržištu , a najgore je što ga nitko nije ni koristio”, izjavila je Benčić.

Možemo!, podsjetila je, zato traži da se osnuje saborsko istražno povjerenstvo kako bi se istražio taj slučaj, ali i vidjelo je li bilo drugih sličnih slučajeva dijeljenja novca. "Za one koji kradu na obnovi moramo izmisliti posebne kazne, to je parazitiranje na tuđoj nesreći”, poručila je Benčić.

Anka Mrak Taritaš (GLAS) naglasila je kako je upozoravala da posao s Geodetskim fakultetom nije transparentan, da snimke nisu adekvatne i da je preplaćen nekoliko puta. "Umjesto da ministrica izađe pred javnost, napravi analizu i kaže što se desilo ona do zadnje kapi krvi to brani, brani neobranjivo”, ustvrdila je. Dodala je da se novcem plaćenim Geodetskom fakultetu moglo izgraditi dva dječja vrtića.

Za Daliju Orešković (SSIP) to što je policija upala u Ministarstvo kulture po nalogu europskog javnog tužitelja znači da hrvatska državna tijela više ne mogu obavljaju svoje funkcije. "Postali smo partijska država Andreja Plenkovića i HDZ-a”, rekla je.

Europsko tužiteljstvo odgovorno za kaznena djela protiv financijskih interesa EU-a objavilo je u studenome 2023. da 29 osumnjičenih, među kojima je i bivši dekan Geodetskog fakulteta, tereti za zlouporabe u projektima financiranima europskim novcem među kojima je i snimanje objekata kulturne baštine oštećenih u potresu ugovoreno s Ministarstvom kulture.

Ministrica Obuljen Koržinek otklonila je u srijedu na saborskom odboru tvrdnje da je posao snimanja oštećenja na zgradama nakon potresa koje je obavio Geodetski fakultet preplaćen te da nije nadziran, ponovivši da su za plaćanje korištena nacionalna sredstva.

Istaknula je i da zbog istrage na Geodetskom fakultetu ne može dati sve podatke o plaćanjima iako postoje dodatni, zbirni izvještaji. "Ne istražuje se nas, ali ne možemo javno dati dio dokumentacije koji se istražuje", istaknula je.