DEBELJUH & TIRELI

Pokrenut 'Apel za Istru' protiv Plomina 3

11.03.2013 u 20:10

Bionic
Reading

Nekadašnji saborski zastupnik Dino Debeljuh i saborska zastupnica Nansi Tireli danas su u Puli predstavili 'Apel za Istru' kojim će, kako su najavili, građani Hrvatske, Slovenije, Italije, Austrije, Njemačke, cijele Europe a i šire, te svi prijatelji Istre zajedno pomoći u suprotstavljanju izgradnji nove termocentrale Plomin 3 na ugljen

Ustvrdili su da s obzirom da je Vlada usprkos jasnom protivljenju građana, čvrsto odlučila u Istri izgraditi TE Plomin 3, snage 500 MW kojim bi, kako su rekli 'Istra definitivno postala skladište ogromnih količina radioaktivnog pepela' odlučili su se za pomoć obratiti prijateljima Istre.

'Ovim apelom koji ćemo predstaviti i veleposlanicima europskih zemalja u Hrvatskoj te plasirati na Facebook i druge društvene mreže u potrazi smo za kritičnom masom koja bi zaustavila ovu tragediju za Istru i sve njezine goste'.

Nekadašnji saborski zastupnik Dino Debeljuh je za neodržavanje referenduma o Plominu okrivio Istarsku županiju, prozvao je HEP za prijevaru koja, kako je rekao 'traje još od Plomina 1', a premijera Zorana Milanovića zbog izjave da podupire referendum protiv izgradnje na Srđu, a zabranjuje referendum protiv puno većeg zla u Istri.

'Nepojmljivo je da nakon odlaska prvog potpredsjednika Radimira Čačića nitko iz Vlade više ne govori o Plominu' - ocijenila je Tireli upitavši je li to 'projekt pojedinca ili Vlade'. Pozvala je vlast da izvijesti javnost o svakom koraku te uključi građane u odlučivanje o njihovom prostoru.

Kako su rekli, Apel nema nikakve veze s politikom, već da je njegov prvenstveni cilj briga o zdravlju djece i svih građana Istre.