sabor hdz-a

Plenković otkrio HDZ-ov slogan i dao niz obećanja: Plaće 1600 eura, 25 posto više mirovine

17.03.2024 u 12:49

Bionic
Reading

XX. Opći izvještajni sabor Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) održava se u Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog

12.10. Riječ je uzeo premijer i šef HDZ-a Andrej Plenković, na opće oduševljenje i poklike 'pobjeda, pobjeda', okupljenih u Lisinskom. 'Hvala vam Hrvatice i Hrvati, članice i članovi HDZ-a', uvodno je rekao Plenković te je pozdravio i Tomislava Karamarka koji je također pobrao ovacije publike. 'Njegovim dolaskom pokazujemo zajedništvo i snagu', dodao je Plenković.

Izvor: Pixsell / Autor: Igor Soban/Pixsell

'Prije dva dana bilo je četiri godine od kada smo dobili povjerenje HDZ-a da budemo Predsjedništvo stranke. Bilo je izazovno voditi HDZ i Vladu u isprepletenim krizama. Svjesni da na hrvatskom političkom tržištu ne postoji niti jedna stranka koja ima ovakvu zastupljenost i povjerenje građana. Projiciramo snagu na svim razinama, to ne može nitko drugi osim HDZ-a', rekao je.

'Ulazimo u izborni ciklus koji počinje 17. travnja. Vidjeli ste da je Milanović odredio dan koji će poslodavci od srca pozdraviti', našalio je Plenković. 'Dogodio se još jedan važan trenutak, središnji odbor SDP-a imao je samo jednu poruku - nit je Grbin šef SDP-a, nit je Milanović predsjednik republike, to je sve što ću reći o tom presedanu', dodao je i pobrojio niz postignuća koja su ostvarena tijekom njegova mandata na vlasti i koje je okakterizirao kao 'katastrofe'

'Kada rasterećujemo gospodarstvo i građane za milijardu i petsto milijuna eura, to je isto katastrofa. Sve je to velika katastrofa u ovim velikim kriznim vremena. A posebno smo se trudili da na međunarodnom planu budemo katastrofalni. Tu smo posebno loši. Ušli smo u Schengen i eurozonu', ilustrirao je.

  • +66
Tko je sve bio na HDZ-ovom skupu? Izvor: Cropix/Pixsell / Autor: Goran Mehkek

'Mi slabe točke nemamo. Jedina sintagma oporbe je 'korumpirani izdajnici'. Osam godina to slušam. Imaju li oni pametnu ideju? Ponavljaju samo jednu tezu. Mi idemo u izbore puni samopouzdanja. Želimo učiniti još za hrvatski narod, imamo tu odgovornost. Osvježenje u kampanji nam je došlo kao naručeno. Samo ćemo usporediti naša s postignućima Milanovićeve Vlade, to je bila najgora Vlada u povijesti', rekao je Plenković.

Predstavio je i detalje programa HDZ-a za ove izbore: 'Želimo da naša Hrvatska bude uspješna, da ima naprednu znanost, konkurentno gospodarstvo, da bude digitalizirana, želimo i vitalnu Hrvatsku s kvalitetnijim životom za sve, želimo demografsku obnovu, želimo i nastaviti politiku ravnomjernog razvoja i želimo pravednu Hrvatsku - pokazali smo da smo predani borbi protiv korupcije'.

Obećao je da ćemo kroz iduće četiri godine biti na 80 posto razvijenosti EU-a, da će Hrvatska imati investicijski kreditni rejting slova A, te da će prosječna neto plaća biti 1600 eura mjesečno, a bruto minimalac na 1250 eura mjesečno. 'Svako dijete će imati mjesto u vrtiću. Posebno je važno da će za svako rođeno dijete majke dobivati godinu dana mirovinskog staža uz što se smanjuje i dob za umirovljenje i to za godinu dana po djetetu. Mirovine će narasti za dodatnih 25 posto. Udvostručit ćemo kapacitete LNG terminala, povećat ćemo vrijednost poljoprivrede iznad dvije milijarde eura', rekao je te zaključio:

'Idemo u pobjedu, u svim izazovima smo ispred drugih opcija, do nove pobjede zajedno'. Nakon toga na velikom ekranu objavljen je i HDZ-ov predizborni slogan 'Za sve izazove'.

11.47 Ministar branitelja Tomo Medved stao je na pozornicu i posebno pozdravio hrvatske branitelje, veterane i obitelj Tuđman. Govorio je o tome kako je HDZ uzdignuo nacionalnu svijest hrvatskog naroda. 'Prije 27 godina iste poruke kao i mi s ovog mjesta dijelio je naš utemeljitelj, doktor Franjo Tuđman, a mi s Andrejem Plenkovićem slijedimo tu viziju', podsjetio je.

'Intenzivno ulažemo u sve grane Hrvatske vojske, najveća je snaga hrvatski vojnik. Sve ove godine dižemo standard i plaće. Podsjećam vas da smo vratili pobjedničku hrvatsku vojsku u grad heroj Vukovar, u Varaždin, Sinj. Vojska danas štiti mir i sigurnost', kazao je Medved.

11.37 Šef Sabora Gordan Jandroković euforično je poručio kako HDZ ide po treću izbornu pobjedu. 'Ako vidimo teritorijalno povezivanje Hrvatske, izgrađen je Pelješki most i LNG terminal, više puta su podizane plaće i mirovine, dignut je niz socijalnih prava za naše građane. U ovom mandatu donijeli smo brojne važne zakona poput zakona o hrvatskom jeziku, zakona o braniteljima i zakona o neradnoj nedjelji', poručio je Jandroković. Zaključio je da je SDP za kandidata uzeo Milanovića, koji 'nije bog zna kaj', ali je bolji od Grbina.

'Pobjedit ćemo jer je s druge strane nekakva Grbinova koalicija s 11 stranaka koje nemaju program osim mržnje prema HDZ-a. Ne možemo se načuditi toj zlobi', dodao je.

11.19 Dubravka Šuica kazala je da je došlo vrijeme za skidanje rukavica i pozvala građane i branitelje da ne gledaju mirno kako se 'urušava projekt Hrvatska' i kako predsjednik Milanović zarobljava instuticije. 'Je li opravdano izazivanje atmosfere kaosa', upitala se. 'Uz našu državu postoji paralelna država, jeste zaboravili ploče u Vukovaru i lex Perković? Vjerujemo u mudrost našega naroda', dodala je i zaključila: 'Moramo ukazati na razliku, oni su Bože sačuvaj, a mi smo Bože čuvaj Hrvatsku'.

11.05. Okupljenima se obratio i Dragan Čović, šef HDZ-a BiH i poručio kako Hrvati u toj zemlji nisu dijaspora te će tamo biti jako teško organizirati izbore. 'Bit će neradni dan za sve, samo će kod nas to biti svetkovina', poručio je. 'Kad je u pitanju BiH, da nema tebe, dragi prijatelju Andrej, ne bi predali zahtjev za članstvo u EU', dodao je.

10.40 Nakon pozdravnih govora, će se obratiti predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković te zamjenik predsjednika HDZ-a Tomo Medved. Članovima HDZ-a obratit će se i predsjednik Centrističke demokratske internacionale (CDI), međunarodne organizacije koja okuplja demokršćanske stranke i među ostalima obuhvaća Europsku pučku stranku (EPP), Andres Pastrana Arango te putem video poruke predsjednik EPP-a Manfred Weber koji je poručio: 'Ovi će izbori odrediti smjer kojim će ova zemlja nastaviti u budućnosti'.

  • +20
HDZ-ov skup u Lisinskom Izvor: Pixsell / Autor: Igor Soban/PIXSELL

10.30 Predloženo je i izglasano radno predsjedništvo stranke u sastavu: Andrej Plenković, Tomo Medved, Ivan Anušić, Zdravka Bušić, Godran Jandroković, Davor Božinović, Ante Sanader, Dubravka Šuica, Krunoslav Katičić, Nina Obuljen Koržinek i Nada Murganić. Na skupu je 1700 ljudi.

10.21. Skup je počeo intoniranjem himne 'Lijepa naša' i čitanjem liste uzvanika.

10.13. Šef HDZ-a i premijer Andrej Plenković ušao je u dvoranu uz taktove pjesme 'Eye of the Tiger'

Plenković ušao uz pjesmu Eye of the Tiger Izvor: Pixsell / Autor: Neva Zganec

9.10 Bivši šef stranke Tomislav Karamarko, novinarima je poručio kako se neće politički aktivirati na ovim izborima.

9.35 Premijer Andrej Plenković stigao je na izvještajni sabor HDZ-a oko pola sata prije početka. Rekao je da će HDZ pobjediti i da mu je svejedno hoće li od kandidature odustati predsjednik Zoran Milanović.

Oko dvije tisuće stranačkih izaslanika, uz analizu rada između dvaju sabora, raspravljat će o temama izbornoga programa HDZ-a za parlamentarne izbore, a bit će predstavljen i izborni slogan stranke.

  • +16
HDZ-ov Opći sabor Izvor: Pixsell / Autor: Igor Soban/PIXSELL