KRVAVI DIJAMANTI

Počelo suđenje bivšem liberijskom predsjedniku

14.07.2009 u 19:03

Bionic
Reading

Bivši liberijski predsjednik Charles Taylor izjavio je u utorak na suđenju za ratne zločine na Specijalnom sudu za Sijera Leone da je optužnica protiv njega utemeljena na lažima i lažnim informacijama te je opovrgnuo da je zapovijedao gerilskim skupinama odgovornima za ubojstva i mučenje desetke tisuća civila

Taylor, prvi afrički čelnik kojemu se sudi za ratne zločine, tereti se po 11 točaka optužnice za ubojstva, mučenje, silovanja, seksualno roblje, korištenje djece -vojnika i terorizam tijekom građanskog rata u Sijera Leoneu od 1991-2002. godine. Temeljna namjera Taylorova režima bila je oformiti oružane skupine koje će izazvati građanski rat u Sijera Leoneu, a onda preko njih zavladati bogatim nalazištima dijamanata kojima ta zemlja obiluje. Taylor tvrdi da je cijeli slučaj protiv njega namješten da bi ga se uklonilo s vlasti. 

Procjenjuje se da je u tom razdoblju ubijeno i osakaćeno oko 500.000 ljudi, a najgora zvjerstva počinila su upravo djeca-vojnici koja su bila drogirana da ne bi osjećali strah.

'Žalosno je da me tužiteljstvo, na temelju laži, dezinformacija i glasina, povezuje s takvim djelima. Ja sam otac 14-ero djece i unuka. Cijeli sam se život borio za interese pravde. Vrijeđaju me vaše optužbe, one su lažne i zlobne', kazao je Taylor.