pobuna na granici

Prosvjednici došli i iz Hrvatske: 'Nek si Golob i Fajon nose azilante u Ljubljanu'

13.03.2024 u 21:47

Bionic
Reading

U Domu kulture u Središču ob Dravi, uz samu granicu Slovenije i Hrvatske, održana je zajednička sjednica vijeća općina Sveti Tomaž, Ormož i Središče ob Dravi. Povod skupa je odluka slovenske vlade o izgradnji centra za azilante na nekadašnjem graničnom prijelazu u Središču, čemu se mještani, kojih se ispred doma kulture okupilo preko 300, oštro protive

Oko 300 građana, zajedno sa istomišljenicima iz drugih općina i susjedne Hrvatske, pratili su skup putem video projekcije na vanjskoj strani Doma kulture u kojem se skup održao. Ljuti su jer ne pristaju na centar za azilante, ljuti su jer ih nitko ništa nije pitao niti razgovarao s njima. Ljuti ih što ni ovdašnji gradonačelnik nije obaviješten, a prije svega zato što ih se ne čuje, javlja RTVSlo.

'Nek si ih smjeste Golob i Tanja Fajon u Ljubljani. Zašto ovdje na granici', rekao je jedan od prosvjednika, a drugi, koji dolazi iz Hrvatske, još je oštriji.

'Došli smo iz susjednih sela Trnovec i Macinec podržati vas i pokušati ovo zabraniti jer je katastrofa. Ovo što nam se događa na kućnom pragu nije dobro, ne možemo to dopustiti i točka', rekao je.

S njim se slaže i gradonačelnik Središča ob Dravi Toni Jelovica, koji ističe da neće dopustiti izgradnju ovog centra. 'Na tome inzistiramo i na tome ćemo inzistirati', rekao je.

  • +11
Slovenija pojačala kontrolu na granici s Hrvatskom (ilustrativna galerija) Izvor: Pixsell / Autor: Bobo/PIXSELL/F.A. BOBO

Na sastanku je bila i Katarina Štrukelj, ravnateljica Vladinog ureda za skrb i integraciju migranata. Prema njezinim riječima, to je mjesto dovoljno udaljeno od naselja i stoga pogodno za smještaj, no istaknula je kako je riječ o rezervnoj lokaciji koju će država koristiti tek kada bude više migranata nego što sadašnji azilantski centri mogu primiti - i to samo privremeno.

Prema riječima Štrukljeve, odluka o povećanju kapaciteta za strance tražitelje međunarodne pomoći temelji se na prošlogodišnjem iskustvu koje je pokazalo da se broj tražitelja međunarodne zaštite povećao osobito u ljetnim mjesecima, u srpnju, kolovozu i rujnu.

U centru za azilante u Ljubljani bilo je smješteno više od tisuću ljudi, a na tu situaciju su upozorili i pravobraniteljica za ljudska prava, nevladine udruge i Odbor za torturu koji djeluje pri Ujedinjenim narodima. Time su date vrlo jasne preporuke da se "ovo područje mora urediti i da se Vlada mora pobrinuti za nove kapacitete", naglasila je Štrukelj,.

Na kraju sjednice općinski vijećnici sve tri općine pozvali su Vladu da ukine odluku, čvrsto odlučni da u Središču ob Dravi neće biti centra za azil.

Policijska statistika pokazuje da je slovenska policija od 1. siječnja do 10. ožujka ove godine na slovensko-hrvatskoj granici otkrila 7254 ilegalna prelaska, što je 28,8 posto više nego u istom razdoblju prošle godine.