HAMAS OPTUŽUJE IZRAEL

PLO traži istragu Arafatovog ubojstva

07.11.2013 u 14:04

Bionic
Reading

Dok PLO traži istragu Arafatovog ubojstva, Hamas traži prekid pregovora s Izraelom zbog sumnje da su ga oni ubili, javlja Al Jazeera Balkans

Dužnosnik Palestinske oslobodilačke organizacije (PLO) pozvao je na međunarodnu istragu ubojstva palestinskog lidera Yassera Arafata, dan nakon što su švicarski stručnjaci objavili da je Arafat vjerojatno umro od trovanja polonijem, javlja Al Jazeera Balkans.

'Rezultati ukazuju da je Arafat otrovan polonijem, a tu materiju posjeduju države, a ne pojedinci, što znači da je ovaj zločin počinila neka država', istaknuo je Wasel Abu Yousef, član izvršnog odbora PLO-a, a prenosi agencija AFP.

'Kao što je oformljen odbor za istraživanje ubojstva (libanonskog premijera) Rafica Haririja, mora se oformiti i međunarodni odbor koji će istražiti ubojstvo predsjednika Arafata', smatra Yousef.

Hamas traži prekid pregovora s Izraelom

Palestinski pokret Hamas, koji je na vlasti u Gazi, poziva palestinsku vladu u Ramallahu da hitno prekine proces mirovnih pregovora s Izraelom, kojeg smatraju odgovornim za smrt bivšeg palestinskog lidera Yassera Arafata.

Glasnogovornik Hamasa Sami Ebu Zehri je, u izjavi za agenciju Anadolija, podsjetio da su istraživanja švicarskih eksperata potvrdila da Arafat nije umro prirodnom smrću, već u atentatu za koji je odgovoran Izrael.

'Vlada u Ramallahu treba hitno obustaviti pregovore s Izraelom i ubrzati proces rasvjetljavanja atentata na Arafata', ustvrdio je Zehri.

Bivši palestinski lider Yasser Arafat je 11. studenoga 2004. godine u 75. godini umro u pariškoj vojnoj bolnici Percy.

Švicarski znanstvenici, koji su testirali uzorke s posmrtnih ostataka Yassera Arafata, pronašli su tragove radioaktivnog polonija bar 18 puta većeg nivoa od normalnog, zbog čega se sa 83 posto sigurnosti može zaključiti da je preminuli palestinski vođa otrovan.

Izrael tvrdi da nije otrovao Jasera Arafata

Izraelci su u četvrtak objavili kako nisu otrovali Jasera Arafata, nakon što je udovica palestinskoga čelnika kazala kako su forenzički testovi obavljeni u Švicarskoj pokazali da je umro od trovanja radioaktivnim polonijem 2004.

'Nikada nismo donijeli odluku o tomu da mu fizički naškodimo', rekao je za izraelski radio ministar energetike Silvan Shalom, koji je 2004. bio ministar vanjskih poslova i član užeg sastava vlade.

'Po mojem mišljenju, od ovog se slučaja pravi bura u čaši vode. Čak i da se radilo o trovanju, u to nije bio umiješan Izrael. Možda je netko drugi iznutra o tome razmišljao ili imao računicu to napraviti.'