ŠTIĆENE OSOBE

Plenković srezao prava: Evo tko sve u Vladi ima tjelohranitelje

27.10.2016 u 14:30

Bionic
Reading

Predsjednik Vlade Andrej Plenković na prvoj se sjednici pozabavio Uredbom o štićenim osobama te ukinuo odluku donesenu također na prvoj sjednici prošle Vlade. Naime, tadašnji premijer Tihomir Orešković sve je potpredsjednike uvrstio među štićene osobe druge kategorije te su taj visok stupanj zaštite dobili Tomislav Karamarko i Božo Petrov, ali i njihove obitelji

Plenković je na današnjoj sjednici Vlade izmijenio Oreškovićevu odluku te je novo stanje sljedeće: drugi stupanj zaštite više ne uživaju automatski svi potpredsjednici Vlade.

Ipak, ako je netko od potpredsjednika ujedno ministar unutarnjih poslova, vanjskih i europskih poslova ili pak ministar obrane, druga kategorija mu ostaje. Tako će štićene osobe druge kategorije ipak biti dva potpredsjednika Vlade, Damir Krstičević, koji je i ministar obrane, te Davor Ivo Stier, koji je i ministar vanjskih i europskih poslova.

Istu razinu zaštite neće imati potpredsjednici Vlade Martina Dalić i Ivan Kovačić.

Tko sve ima pravo na zaštitu?

Koje su osobe štićene, propisujeto Uredba o određivanju štićenih osoba, objekata i prostora te provođenju njihove zaštite i osiguranja. Što je dužnosnik na višoj poziciji, to je stupanj zaštite jači.


Tako imamo tri kategorije štićenih osoba. U prvu spadaju predsjednica RH, predsjednik Hrvatskog sabora, predsjednik Vlade, predsjednik Ustavnog suda te predsjednik Vrhovnog suda.

Za razliku od drugih, štićene osobe prve kategorije ne mogu izabrati žele li zaštitu ili ne. Prava na zaštitu mogu se iz ove kategorije odreći tek šefovi Ustavnog i Vrhovnog suda.

U drugu kategoriju, osim ministara unutarnjih, vanjskih i europskih poslova i obrane, spadaju glavni državni odvjetnik, mandatar za sastav Vlade, kandidati za predsjednika u drugom izbornom krugu te novoizabrani predsjednik od dana službene objave rezultata predsjedničkih izbora do dana stupanja na dužnost.

Najslabije mjere zaštite imaju predstojnik Ureda Vijeća za nacionalnu sigurnost, glavni ravnatelj policije, ravnatelj Uskoka, načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga te ravnatelji sigurnosno-obavještajnih agencija.

Današnje izmjene odnose se na zaštitu obitelji visokih dužnosnika. Tako su do sada pravo na treći stupanj zaštite imale, osim supružnika, roditelja i djece osoba koje spadaju u prvu kategoriju, i obitelji potpredsjednika Vlade.

Korištenje službenih automobila i mobitela

Premijer, potpredsjednici Vlade te ministri imaju pravo na službeni automobil s vozačem 24 sata na dan, dok zamjenici ministara i državni tajnici, po novom, imaju pravo na korištenje automobila s vozačem isključivo za službene potrebe.

To pravo imaju i ravnatelji Porezne, ali i Carinske uprave, glasnogovornik Vlade, glavni ravnatelj policije…

Članovi Vlade također imaju pravo na neograničeno korištenje službenih mobitela. Ostali dužnosnici, poput zamjenika ministara, predstojnika Ureda predsjednika Vlade te šefova Porezne i Carinske uprave, imaju pravo potrošiti do 400 kuna mjesečno. Premijerovi savjetnici imaju pak pravo potrošiti do 150 kuna mjesečno na telefoniranje mobitelom.

Premijer i potpredsjednici Vlade imaju pravo na avionske karte u poslovnom razredu, dok ostali dužnosnici putuju na službene destinacije ekonomskom klasom