Picek s plavim krumpirima

Picek s plavim krumpirima

23.05.2012 u 20:47

Bionic
Reading

... mladom ciklom i timijanom. Picek u limunovom soku s medom i premazan pestom od bosiljka, a povrće pečeno s maslinovim uljem i aceto balsamicom. Tradicionalan proljetni vikend ručak s malim tvistom - plavim krumpirima! Priuštite si ga ;)

Oprostite što vas vabim vikend rješenjima/receptima, ali osjećam njegovo opasno približavanje i želim da se isti osjećaj razvije i kod mojih čitatelja!

Pa četvrtak je. Već! Stoga, evo ideje za vikend ručak odnosno tradicionalnog pečenog piceka koji je u mojoj varijanti bogato natopljen u maslinovom ulju, limunovom soku, soli i pestu od bosiljka s dodatkom svježeg timijana i meda.


U posebnu posudu narežite plave krumpire, mladu ciklu, dodajte par režnjeva luka ili mladog češnjaka, opet timijana, maslinovog ulja, soli i par kapi aceto balsamica

Uz sve to poželjna je i kakva svježa zelenolisna salata s rotkvicama i mladim lukom.

Ajme gozbe! Za prste i tanjure oblizat'

Plave krumpire kupila sam na štandu Exotic Kinga na Britancu.
Pakirani su u plastičnu posudu u kakvoj se prodaju jagode, maleni su i koštaju
10 kn. Okusom i teksturom se ne razlikuju od običnog krumpira. Možda su malo slađi i mekši. Ma jednostavno su - fora! I to je to.

za dvoje

pola domaćeg piceka
4 mlade cikle
6 ili 8 malih, plavih krumpira
1 luk ili par režnjeva mladog češnjaka
par grančica timijana
sok 1 limuna
maslinovo ulje
krupna sol
aceto balsamico
med
pesto od bosiljka

Zagrijte pećnicu na 180 C.

Smjestite domaćeg piceka u vatrostalnu posudu. Premažite ga pestom s jedne i druge strane, posolite, natopite limunovim sokom i prelijte maslinovim uljem.


Ako želite da izgleda kao ugarak kad se ispeče, kao na mojoj fotografiji, premažite ga medom odmah

Ako to želite izbjeći, premažite ga žlicom meda 15 minuta prije kraja pečenja.


Dodajte par grančica timijana i ubacite u pećnicu


U međuvremenu ogulite ciklu i narežite na komade. Plave krumpire dobro izribajte pod mlazom vode i nemojte ih guliti. Samo ih prerežite na pola


Ubacite ih zajedno s komadima cikle u drugu vatrostalnu posudu, sve posolite, narežite luk, ubacite timijan i prelijte maslinovim uljem i aceto balsamicom

Odvojeno pečejne povrća je pogodno ako imate vegetarijance na ručku.
Tako se povrtni sokovi neće miješati s pilećim.

Ubacite sve u pećnicu i pecite dok ne omekša; cca. 30 do najviše 40 minuta minuta. Ovisno o snazi pećnice ;).

Isto vrijedi i za piceka kojemu bi dobro došlo podlijevanje pilećim temeljcem tijekom pečenja.

Kad je picek pečen i hruskav izvadite ga iz pećnice.


Kad je povrće omekšalo učinite mu isto. Plavi krumpir ne ostane plav - kao što se vidi iz priloženog, vjerojatno zbog cikle i njezina intenzivno ljubičastog soka!

Servirajte uz salatu i koju čašu dobro ohlađenog bijelog vina.

Savršen vikendproljetni ručak!