MOST UPORAN

Petrov: HDZ i SDP imaju rok od pet dana. Nema cjenkanja!

11.09.2016 u 18:34

  • +15

Doček rezultata parlamentarnih izbora 2016. u stožeru Mosta nezavisnih lista

Izvor: Pixsell / Autor: Zeljko Lukunic/PIXSELL

Bionic
Reading

Božo Petrov došao je sa suprugom Mašom među mostovce, koji izbornu noć provode u Matis Absolut Loungeu baru, smještenom neposredno uz Koncertnu dvoranu Vatroslava Lisinskog u Zagrebu. Ružica Vukovac očekuje kako će do kraja izborne noći Most dobiti barem još dva-tri mandata više od sedam, koliko im daju izlazne ankete

00.36 Božo Petrov pola sata iza ponoći obratio se javnosti: Dragi prijatelji, dragi građani, hvala na povjerenju. Hvala onima koji su prepoznali Most i dali svoj glas da se od promjena ne odustane. Dok budemo imali vaše povjerenje, trudit ćemo se da javni interes bude ispred svega. Uključite se, mladi, u borbu za svoju budućnost. Nisu svi isti. Ne odlazite a da niste pokušali. Nazivat će se ekstremistima, diletantima, ne bojte se, tada ste pobijedili jer da vas hvale, ja bih se zabrinuo', parafrazirao je Petrov Bibliju.

'Ova Hrvatska može i mora biti bolja. Politika može biti bolja, ali ona treba vas koji razmišljate kada polazi vlak na put prema negdje drugdje. Nemamo više ružičaste naočale. Ne očekujemo da će sve krenuti odmah naprijed. Ne očekujemo da shvate da su danas dobili još jednu priliku da za ovu zemlju naprave nešto dobro… Ne moramo se voljeti, ali država mora biti iznad svega, zato smo ponudili jamstva kao zalog budućoj suradnji. Oni koji pristanu na sve zahtjeve mogu očekivati našu podršku. Od ovog trenutka teče rok od pet dana. Nećemo se cjenkati. Jamstva su pet posto onoga što su oni obećavali svojim biračima. Ako drže do građana, do sebe, do države, da ćemo postići dogovor. A ja ću zamoliti sve medije da u idućih tri do četiri dana borave na drugim mjestima. Red je na njima, ne na nama. Uzet ćete od nas pauzu, a boravit ćete s drugim opcijama'.

22:40
Ja bih bio zadovoljan i s 12 zastupnika s obzirom na jednu jaku negativnu kampanju i dijela medija, ali i političkih stranaka. Nije bilo političke opcije koja nije napadala Most. Od negativne kampanje HDSSB-a u Slavoniji, u trećoj izbornoj jedinici su blatili Roberta Podolnjaka od strane Radimira Čačića do osme izborne jedinice gdje je Pula bila puna letaka protiv Ines Strenja Linić. Pokušali su srušiti Most, ali nisu uspjeli. Očito je kako će HDZ biti relativni pobjednik izbora iako je sam srušio vlastitu vladu. Presedan je da su promjenom samo jednog čovjeka i personaliziranom kampanjom to uspjeli. Naše biračko tijelo brzo zaboravlja i brzo oprašta velikim strankama', izjavio je za tportal Nikola Grmoja.

22:00
Nakon DIP-ove objave prvih neslužbenih rezultata izbora, unatoč uzorku od tek 15 posto, u Mostu je zavladala prava navijačka atmosfera. Skandira se 'pobjeda, pobjeda' uz stisnute šake, a pao je i pokoji poljubac. Iako je većina tvrdila kako ih zadovoljava bilo koji dvoznamenkasti broj svaki novi mandat pozdravlja se euforično.


Video: Željko Lukunić / PIXSELL

21:15
Dotad ne previše vesele mostovce uspjeli su raspjevati i rasplesati tamburaši. Repertoar svatovski, ali pogađa dušu. Barem se tako da zaključiti po razgaljenim licima mostovaca.


20:45
'Zadovoljan sam bilo kojim dvoznamenkastim brojem. To pokazuje našu stabilnost. Niti jedna treća opcija u povijesti se Hrvatske se nije održala. Nemam pojma što će biti nakon izbora. Dosta nam je medijskog pritiska da Most o nečemu odlučuje. Mi imamo naš program. Nama je svejedno hoće li to biti HDZ ili SDP s tim da smo s HDZ-om bili i oni su nas izigrali. Teško ćemo u njih imati povjerenje a da nešto ne naprave, moraju se dobro potruditi. To ne znači da ćemo se odmah okrenuti SDP-u. HDZ je istina promijenio čelnika, ali sve drugo je ostalo isto. Ja znam dosta razbojnika koji uopće ne bi trebali biti na političkoj sceni', rekao je za tportal Ivan Kovačić.


20:11
Iza 20 sati u stožer Mosta stigao je i Božo Petrov sa suprugom Mašom, praćen pokličima 'Božo, Božo'.

Ružica Vukovac, Dragana i Nizar Shoukry Željko Lukunić / Pixsell
20:02 Ružica Vukovac očekuje kako će do kraja izborne noći Most dobiti barem još dva-tri mandata.

'Dobivam informacije s terena kako je omjer glasova malo drugačiji nego što pokazuju izlazne ankete. I ovaj rezultat je odličan. S 11 mandata nitko neće bez nas moći krojiti vlast. Osim ako se SDP i HDZ dogovore ispod mosta i uđu u koaliciju o čemu se šuška. Smatram da bi to bilo kaotično za Hrvatsku. Očekujem kako ćemo naš broj mandata rasti na uštrb Živog zida. To je neozbiljna opcija i vjerujem da narod ne bi nasjeo na ono što oni pričaju', kaže Vukovac.

19:18 Miro Bulj je zadovoljan s 11 mandata koje prema izlaznim anketama u ovom trenutku osvaja Most.

'Sve što je preko dvoznamenkastoga broja je uspjeh za Most. Ovo nije samo uspjeh za nas već i za razvoj demokracije u Hrvatskoj. Prvi put je jedna nova opcija opstala i bit ćemo faktor stabilnosti i čvrstine na političkoj sceni.'


19:05 '
Nakon borbe ne možete izaći bez batina. Most je već sad napravio veliki posao i da ništa više ne napravi. Konsolidirali smo se, imamo stabilno političko tijelo s velikim potencijalom za rast. Samo moramo biti dosljedni', prvi je komentar Vlahe Orepića, nositelja liste Mosta u 1. izbornoj jedinici na rezultate izlaznih anketa, prema kojima Most ima 11 mandata.



Vlaho Orepić u stožeru Mosta Luka Filipović / tportal.hr


18:30
Matis bar je jedno od popularnijih zagrebačkih mjesta za održavanje vjenčanja, konferencija i poslovnih skupova. Posebno se diči velikom terasom i ljetnim vrtom u kojem su četiri fontane. Reklo bi se idealno mjesto za Milana Bandića, ali on je sa svojom svitom odlučio izborne rezultate dočekati u prostorijama stranke u Praškoj ulici.

Okupljanje mostovaca počelo je u 18 sati. Od vodstva za sad su u Matisu Vlatko Orepić, Davor Romić i Dubravka Jurlina Alibegović. Obraćanje Bože Petrova očekuje se nakon 22 sata i prvih službenih rezultata Državnog izbornog povjerenstva.

Mostovci očekuju u najmanju ruku ponavljanje rezultata s prošlih izbora kad su osvojili 19 mandata.

'Vrlo sam optimističan. Mislim da ćemo ponoviti uspjeh s prošlih izbora, a nadam se i boljem rezultatu', rekao je za tportal Josip Katalinić, nositelj liste Mosta u VII. Izbornoj jedinici.

Treći na toj listi Milan Pavelić iz Viškova pored Rijeke osim uspjeha stranke nada se i ulasku u Sabor. Na prošlim izborima mu je za dlaku izmakla saborska klupa.

'Prošli put mi je nedostajalo jako malo. Vrijedno smo radili i očekujem dobar rezultat. Mostu su ankete na prošlim izborima davale pet mandata, a osvojili smo 19. Sad nam daju 12 tako da očekujem još bolji rezultat nego prošli put', uvjeren je Pavelić.