zaraćene strane

Peti dan primirja u Gazi, razmjenjuju se zarobljenici

28.11.2023 u 10:27

Bionic
Reading

Peti dan primirja između Izraela i Hamasa u Pojasu Gaze na snazi je u utorak kada bi zaraćene strane trebale osloboditi još talaca i zatočenih Palestinaca budući da je četverodnevni prekid vatre produljen za dva dana

Produljeno primirje trebalo bi nanovo dovesti do oslobađanja tri Palestinca iz izraelskih zatvora za svakog izraelskog taoca vraćenog iz Gaze.

Ured premijera Benjamina Netanyahua priopćio je da je primio popis taoca koji će biti oslobođeni kasnije tijekom dana te rekao da su njihove obitelji obaviještene.

Oko 170 ljudi i dalje je u zatočeništvu u Gazi, ali Hamas kaže da ih ne drži sve, što bi moglo zakomplicirati napore da se oslobode najranjiviji.

Najmlađi talac je beba od deset mjeseci.

Američki dužnosnici kažu da će nastaviti raditi na produženju sporazuma, dok svi taoci ne budu pušteni

U Gazi je privremena pauza u neprijateljstvima omogućila dostavu humanitarne pomoći, ali dužnosnici UN-a kažu da je potrebno mnogo više.

Hamas je oteo oko 240 talaca tijekom upada 7. listopada u južni Izrael u kojem je, prema izraelskim podacima, ubijeno 1200 ljudi, što je navelo Izrael da uzvrati bombardiranjem obalne enklave i pokretanjem kopnene ofenzive.

Izrael je objavio da se 11 Izraelaca vratilo u zemlju iz Pojasa Gaze u ponedjeljak pa je Hamas ukupno od petka oslobodio 69 talaca, većinom Izraelaca, ali neki su strani državljani.

Prvotna pauza od četiri dana u borbama, koja je trebala isteći u utorak u 5 sati po GMT-u produljena je za još dva dana.

Izrael nije komentirao produljenje primirja, ali je, što bi moglo biti implicitna potvrda, ured izraelskog premijera priopćio da je vlada odobrila dodavanje 50 zatvorenica na svoj popis Palestinaca za potencijalno oslobađanje, ako budu oslobođeni dodatni izraelski taoci.