još strože

Peskov: Ne gledamo kroz ružičaste naočale, pritisak sankcijama će se nastaviti

02.11.2023 u 15:21

Bionic
Reading

Kremlj je u četvrtak objavio da očekuje još strože sankcije Zapada zbog rata u Ukrajini, ali da sve više raste svijest da takve kazne štete zapadnim interesima dok se rusko gospodarstvo dobro prilagođava

Predsjednik Vladimir Putin priprema gospodarstvo vrijedno 2,1 bilijun dolara za dugi rat, a nade Zapada da će brzo potaknuti gospodarsku krizu u Rusiji zbog najstrožih ikada uvedenih sankcija nisu se ostvarile.

Međunarodni monetarni fond (MMF) za Rusiju predviđa ovogodišnji gospodarski rast od 2,2 posto, brži od SAD-a ili eurozone, iako je MMF za narednu 2024. spustio prognozu rasta Rusije na 1,1 posto.

Na pitanje što Rusija dalje očekuje kada su u pitanju sankcije, glasnogovornik Kremlja Dimitrij Peskov je odgovorio da se očekuje da će SAD i EU "izmisliti nove sankcije, iako je jasno da im već nestaje ideja".

"No usput rečeno, u SAD-u i EU sve više shvaćaju da dosadašnji paketi sankcija pogađaju interese zemalja koje su ih uvele", istaknuo je Peskov.

Zapadne zemlje su uvele Rusiji, zemlji s najvećim zalihama prirodnih resursa, najstrože sankcija ikada uvedene nekoj od vodećih zemalja.

Zapad je zamrznuo milijarde dolara ruskog novca, ali se Putin šali da sankcije nisu zaustavile izvoz zapadnih dobara i robe u Rusiju, poput luksuznih mercedesa, te da će Rusija ono što joj treba kupovati na globalnim tržištima, zaobilazeći zapadne sankcije.

Peskov navodi da se ruska ekonomija dobro prilagodila i uspješno se nosi s novim uvjetima poslovanja.

"Ne gledamo kroz ružičaste naočale: pritisak sankcijama će se nastaviti i bit će pokušaja da se još postrože", rekao je Peskov.