globalna sigurnost

Rusija povlači ratifikaciju sporazuma o zabrani nuklearnih pokusa

17.10.2023 u 08:48

Bionic
Reading

Rusija povlači ratifikaciju Ugovora o sveobuhvatnoj zabrani nuklearnih pokusa (CTBT) zbog neodgovornog stava SAD-a prema globalnoj sigurnosti, rekao je u utorak predsjednik donjeg doma ruskog parlamenta

Predsjednik Vladimir Putin, koji je ranije ovog mjeseca predložio Rusiji da opozove ratifikaciju sporazuma iz 1996. jer ga Sjedinjene Države nisu ratificirale, rekao je da nije potvrdio niti odbacio mogućnost nastavljanja nuklearnog testiranja u Rusiji.

"Zbog sigurnosti naše zemlje, povlačimo ratifikaciju Ugovora o sveobuhvatnoj zabrani nuklearnih pokusa", rekao je predsjednik Dume Vjačeslav Volodin uoči rasprave i parlamentarnog glasovanja o opozivu ratifikacije.

Volodin je rekao da je Rusija ratificirala ugovor 2000., dok ga Washington nije ratificirao zbog svojeg "neodgovornog stava prema globalnim sigurnosnim pitanjima".

"Ruska Federacija učinit će sve kako bi zaštitila svoje građane i održala globalnu stratešku jednakost", dodao je Volodin.

Rusija povlači ratifikaciju no ostat će potpisnica i nastavit će surađivati sa supotpisnicama i globalnim sustavom praćenja koji upozorava svijet na svaki pokus.

Obnavljanje nuklearnih pokusa u Rusiji, SAD-u ili Kini moglo bi značiti početak nove utrke u nuklearnom naoružanju između velikih sila koje su zaustavile nuklearna testiranja u godinama nakon raspada Sovjetskog Saveza 1991. godine.

Za mnoge znanstvenike i aktiviste, masivno testiranje nuklearnih bombi tijekom Hladnog rata ukazivalo je na suludost nuklearnog napada koji bi mogao uništiti čovječanstvo i kontaminirati planet stotinama tisuća godina.

Rat u Ukrajini podigao je napetosti između Moskve i Washingtona na najvišu razinu od Kubanske raketne krize, baš u trenutku kada Kina nastoji ojačati svoj nuklearni arsenal kako bi bila u skladu sa svojim statusom supersile u nastajanju.