ASTRONOMSKE CIJENE USLUGA

Dubrovnik ima najskuplji parking u Hrvatskoj, stranci nisu impresionirani

04.08.2017 u 13:39

Bionic
Reading

Nakon što je dubrovačko Gradsko vijeće prošlog mjeseca izglasalo izmjene Odluke o organizaciji i načinu naplate i kontrole parkiranja u Gradu Dubrovniku, po kojima će sat vremena parkinga u nultoj zoni nadomak povijesne jezgre poskupiti sa 40 kuna na 75 kuna tijekom ljetnog režima naplate, sve je više gostiju koji se žale kako je cijena parkiranja 'paprena'

Prema odluci dubrovačkog Gradskog vijeća ljetne parkirališne karte su s dosadašnjih 40 kuna skočile na 'paprenih 75 kuna po satu, a višesatne u punom trajanju, kao i dnevne, po novom stoje 1500 kuna umjesto dosadašnjih 800 kuna.

Dubrovački gradonačelnik Mato Franković obrazložio je ovu odluku primjerenom za njegovu lokaciju.

'Onaj tko se želi parkirati ovdje nadomak Straduna platit će tih 75 kuna. Naši sugrađani imaju mogućnost kupnje mjesečnih pretplatnih karata po cijeni od 60 kuna ovisno o zoni', kazao je i dodao kako su se na tu opciju odlučili brojni Dubrovčani.

No, tportal je istražio mišljenja Dubrovčana i njihovih gostiju oko novih cijena parkirališnih karata te svi upitani smatraju kako su cijene 'neshvatljivo skupe'.

Tako je, primjerice, jedan Dubrovčanin koji je želio ostati anoniman, kazao kako je nova cijena 'paprena' te kako na nju neće blagonaklonu gledati ni stranci dubljeg džepa.

'To je svojevrsna pljačka i doista ne znam tko će po tim cijenama parkirati', kazao nam je Dubrovčanin.

S njim se, pak, ne slaže Nikša M., koji ističe kako je cijena u skladu s onim što grad nudi gostima.

'Uvijek ima onoga tko će toliko platiti. Mislim da strancima koji žele vidjeti Stradun i zidine to nije puno novaca. Mi Dubrovčani tamo se ionako nikad ne parkiramo. Da je cijena jednog sata 125 kn, opet bi bilo onih kojima to nije puno', kazao je tportalov sugovornik.

Njega, pak, demantira jedan gost iz Belgije koji je mišljenja kako su ovakve cijene parkiranja nezamislive.

'Tog nema ni u Bruggeu koji je također pod zaštitom UNESCO-a. Eto, sa sinom sam stigao u Dubrovnik i tri sata parkiranja koliko nam je trebalo da razgledamo gradske zidine platio sam 225 kuna. Kada se zbroje i povećane cijene ulaza na gradske zidine koje stoje 150 kuna po osobi te dvije male pizze i dva soka koje sam platio 246 kune, ispada da bez petstotinjak kuna nemam što raditi unutar starog grada', ogorčen je gost iz Belgije.

Još jedan posjetitelj Dubrovnika, Srbin iz Beograda, smatra kako je jednostavno primoran platiti bilo koju cijenu parkinga kako bi mu automobil bio na čuvanom mjestu.

'Nema mi druge nego platiti 10 eura sat parkiranja zbog nezgodne registracije', kazao je tportalu turist iz Srbije, zaključivši kako takve cijene ne postoje nigdje u Europi.

Inače, u Dubrovniku postoji pet parkirnih zona, nulta, poslovna, druga, treća te izvanulično parkiralište Gradac koje je rezervirano za korisnike povlaštenih pretplatnih karata, na koje imaju pravo stanovnici Dubrovnika i okolnih općina. Ostali su primorani snalaziti se ili plaćati astronomsku cijenu parkiranja.