talijanska misterija

Papa uputio molitve obitelji 'vatikanske djevojke' nestale prije 40 godina

25.06.2023 u 14:25

Bionic
Reading

Papa Franjo u nedjelju je uputio molitve i izrazio solidarnost s obitelji vatikanske učenice koja je nestala prije 40 godina u jednome od najdugotrajnijih talijanskih misterija

Emanuela Orlandi, 15-godišnja kći vatikanskog zaposlenika laika nije se vratila kući 22. lipnja 1983. nakon glazbenog sata flaute u Rimu. Tada je s obitelji živjela u Vatikanu.

Slučaj je ponovno privukao pažnju svijeta nakon što je Netflix krajem prošle godine emitirao seriju pod nazivom "Vatican Girl".

Podsjetivši na 40. godišnjicu nestanka, Franjo je rekao da želi "još jedanput izraziti svoju bliskost s njezinom obitelji, posebno s njezinom majkom te im uputiti svoje molitve".

U današnjem Angelusu Sveti Otac se obratio okupljenima na Trgu svetoga Petra, među kojima je bio i Pietro Orlandi, brat nestale djevojčice, koji se već dugo zalaže za to da Vatikan rasvijetli tajnu Emanuelina nestanka.

On je, zajedno s grupom pristaša isticao fotografije i transparente kojima se poziva na otkrivanje "istine" i na "pravdu".

Pozdravio je papine izjave, nazvavši ih "pozitivnim signalom" i "dobrim korakom naprijed", objavila je talijanska ANSA.

U slučaju Orlandi dugo se sumnjalo na lažnu igru, no ove su godine i vatikanski i talijanski istražitelji ponovno otvorili istrage o slučaju, najavivši nove tragove.

Brojne su teorije o nestanku mlade djevojke, od nagađanja po kojima je njezin nestanak povezan sa zavjerom o ubojstvu pape Ivana Pavla II., preko informacija po kojima ju je otelo rimsko podzemlje do optužbi da je bila žrtva pedofilske svećeničke skupine.

Početkom godine Pietro Orlandi je u programu talijanske televizije emitirao audio snimku koja navodno potječe od jednog kriminalca koji je rekao da su u Vatikan dovođene djevojke koje su ondje bile zlostavljane i da je papa Ivan Pavao II. znao za to.

U travnju je papa Franjo takve optužbe nazvao "uvredljivim i neutemeljenim insinuacijama".