sastanak u morh-u

Ozlijeđeni pilot Lukan ministru Anušiću: Moje mjesto je u kabini borbenog aviona

28.12.2023 u 16:02

Bionic
Reading

Ministar obrane Ivan Anušić sastao se s pilotima koji su sudjelovali u lanjskoj nesreći kada je njihov MiG-21 zbog tehničkog kvara pao kod Voćina u Virovitičko-podravskoj županiji. Obojica su se prije pada uspjela katapultirati, a pukovnik Zvonimir Milatović tada je prošao bez ozljeda dok je bojnik Ivan Lukan teže ozlijeđen te se još uvijek oporavlja od posljedica

Ministar Anušić ozlijeđenom pilotu Lukanu poručio je kako će Ministarstvo obrane, uz potporu njegove rehabilitacije, nastaviti pružati mu svu moguću podršku u cjelokupnom procesu oporavka.

'Mogu reći kako imate punu podršku Vlade Republike Hrvatske, Ministarstva obrane, Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i Hrvatske vojske u cijelosti. Na svakom koraku na putu prema ostvarivanju svih ciljeva i ambicija, možete u svakom trenutku računati na sve nas', rekao je ministar obrane dodavši kako očekuje daljnji angažman ozlijeđenog pilota HRZ-a unutar obrambenog sustava, a posebno u kontekstu modernizacije i opremanja Hrvatskog ratnog zrakoplovstva borbenim avionima Rafale, izvijestilo je Ministarstvo obrane.

'Iskustvo koje imate kao vrhunski pilot HRZ-a i činjenica koliko ste profesionalni, hrabri i časni, govori o tome koliko još dobroga možete dati obrambenom sustavu, a posebnom svom Hrvatskom ratnom zrakoplovstvu', nastavio je Anušić i dodao kako Lukanova snaga i volja motivira i pokreće, istaknuvši kako je bit Oružanih snaga Republike Hrvatske svjesnost svakog od njezinih pripadnika da u Hrvatskoj vojsci uvijek može pronaći svoj najveći oslonac, prijatelja i kolegu.

“Profesionalan, odgovoran, častan i ustrajan hrvatski vojnik temeljna je snaga Hrvatske vojske. Svaki njezin pripadnik mora biti svjestan svoje važnosti i kako je upravo hrvatski vojnik središte našeg obrambenog sustava. Zato je odgovornost i zadaća svih nas svakom našem pripadniku dati, prije svega, osjećaj sigurnosti – vrata Ministarstva obrane uvijek će svima biti otvorena, tu smo za vas”, zaključio je potpredsjednik Vlade RH i ministar obrane Ivan Anušić. Lukan se zahvalio ministru Anušiću na današnjem susretu poručivši kako mu je plan nastaviti služiti Domovini.

  • +3
Pukovnik Milatović i bojnik Lukan kod ministra Anušića Izvor: Ministarstvo obrane / Autor: F. Klen

'Osjećam neizmjeran ponos i zahvalnost zbog podrške i pomoći koju mi pružate. Uz puno sreće i Božju pomoć vjerujem kako ću se vratiti u službu, kako ću moći nastaviti raditi posao koji toliko volim. Moje mjesto je u kabini borbenog aviona i vjerujem kako će moj oporavak nastaviti ići u dobrom smjeru', rekao je bojnik Lukan, a pukovnik Milatović je poručio:

'Taj dan sve smo odradili timski, zajedno. Tako ćemo raditi i sada, tako ćemo činiti u budućnosti'. Zamjenik načelnika Glavnog stožera Oružanih snaga Republike Hrvatske general-pukovnik Siniša Jurković kazavši kako su pukovnik Milatović i bojnik Lukan u prosincu 2022. pokazali svu svoju profesionalnost i vrhunske pilotske vještine i znanja je kazao: “Čestitam vam na svemu što se učinili toga dana i tako još jednom svima pokazali kakve vrhunske borbene pilote imamo u redovima Hrvatskog ratnog zrakoplovstva”. Tom prigodom, potpredsjednik Vlade RH i ministar obrane pukovniku Milatoviću uručio je pohvalu, a bojniku Lukanu sat s posvetom zaželjevši im u novoj 2024. godini puno uspjeha i sreća u ostvarivanju svih njihovih osobnih i profesionalnih ciljeva, navodi se u priopćenju MORH-a.