STIGLA ZIMA

Ovog vikenda snijeg i pad temperatura

28.03.2014 u 11:21

Bionic
Reading

Nakon neuobičajenog toplog studenog koji je iza nas, prvi vikend prosinca obilježit će pad temperatura, ali i drugi ovosezonski snijeg

Prognostičari najavljuju da bi se temperature ovog vikenda mogle spustiti i do -16 stupnjeva Celzijusa u gorju koje se već zabijelilo. Snijeg bi se mogao spustiti i u nizine, a koja pahulja mogla bi pasti i u primorju. U Lici i Gorskom kotaru već su neko vrijeme na snazi zimski uvjeti na cestama, a lanci i zimske gume bi vam mogli zatrebati i drugdje.

 

Kviz


'Ako već niste, svakako montirajte zimske gume. Sve četiri od istog proizvođača, istog modela i istih dimenzija koje propisuje proizvođač automobila. Sa zimskim gumama sigurni ste na zaleđenom i zasnježenom kolniku', rekla je Ljiljana Cmrk iz HAK-a koja upozorava kako bez zimske opreme, osim što se izlažete opasnosti, riskirate i dobivanje kazne od 700 kuna.

'U Hrvatskoj je zimska oprema obvezna kad je kolnik prekriven snijegom ili kad je na njemu poledica. Čine je četiri zimske gume ili četiri ljetne gume s minimalnom dubinom profila od 4 milimetra i lancima za snijeg u prtljažniku pripremljeni za pogonske kotače', ističe Cmrk.

Što se samih cesta tiče, na njima ne bi trebalo biti nikakvih problema. Zimske službe su u punoj spremi, kaže glasnogovornik Zagrebačkih cesta Vlado Suša.

'Što se tiče brdskih dijelova, prije svega Medevdnice i podsljemenske zone, već smo imali izlaske. Ukoliko se u narednom periodu najave jače snježne oborine, spremni smo u najkražem roku mobilizirati svih 208 ekipa tako da bojazni oko bilo kakvih poteškoća u prometu ili općenito funkcioniranja grada nema', rekao je Suša.