BESKONAČNO SUĐENJE

Ovo se zove mrcvarenje pravne države

26.04.2013 u 18:37

Bionic
Reading

Suđenje bivšim odgovornim osobama propalog ITAS-a, koje traje gotovo sedam godina, ponovno je krenulo otpočetka, i to pred već trećim raspravnim vijećem. Budući da je u međuvremenu stupio na snagu i novi Kazneni zakon, koji drugačije tretira sporne radnje vezane uz kupoprodaju nekretnina, pitanje više nije samo kada će završiti ovo dugotrajno suđenje, nego i kako

Ne smatram se krivim, gotovo jednoglasno su i po treći put na varaždinskom Županijskom sudu ponovili okrivljeni bivši čelnici ivanečke tvornice alatnih strojeva koje se tereti za ukupno 18 kaznenih djela. Prvookrivljenom Ivanu Canjugi, bivšem predsjedniku uprave ITAS-a, a danas zaposleniku tvrtke Hanjes, stavlja se na teret osam kaznenih dijela, uglavnom zlouporaba ovlasti u gospodarskom poslovanju te zlouporaba položaja i ovlasti.

Sa šest kaznenih djela tereti se umirovljenica Marija Brezovec, bivša predsjednica NO ITAS-a i bivša direktorica u Coningu koja je bila i ivanečka gradonačelnica, dok se njezin sin Bojan Brezovec, bivši član NO ITAS-a i direktor poduzeća Mariva koje se preimenovalo u Nekretine Breza, tereti za sedam kaznenih djela. Uz njih, na optuženičkoj je klupi i Edita Zebec, bivša direktorica poduzeća B=Breza, koju se tereti za četiri kaznena djela.

Ovim kaznenim djelima je, prema optužnici iz 2007. godine, počinjena šteta od oko 30 milijuna kuna, i to uglavnom tako što su u razdoblju od 2003. do 2006. godine nekretnine ITAS-a, poduzeća koje je bilo u suvlasništvu članova obitelji Brezovec, prodavane znatno ispod njihove tržišne vrijednosti drugim Brezovčevim poduzećima, točnije Marivi i B=Breza. Primjerice, sukladno ranijem dogovoru, a temeljem ovlasti NO u kojem je drugookrivljena bila predsjednica, a trećeokrivljeni član, predsjednik Uprave ITAS-a Canjuga prodao je odmaralište poduzeća površine 1.700 četvorna metra zajedno s četiri objekta za 320 tisuća kuna tvrtki B=Breza, dok državno odvjetništvo tvrdi da je njegova vrijednost iznosila 3,2 milijuna kuna.

Također sukladno prethodnom dogovoru okrivljenih, Marivi su prodane ITAS-ove zgrade s industrijskim dvorištem za 3,9 milijuna kuna, iako su prema optužnici vrijedile 16,8 milijuna, dok su ITAS-ove nekretnine vrijedne 9,9 milijuna kuna dane tvrtki B=Breza kao zalog za kredit od 600 tisuća kuna za koji se znalo da neće biti vraćen.

Kolika je zapravo bila stvarna vrijednost ITAS-ovih nekretnina u trenutku njihove prodaje, jedno od najspornijih pitanja kojim su se minulih godina bavili sudski vještaci, odnosno prva dva predsjednika sudskog vijeća. Budući da im je postupak oduzet nakon što su raspoređeni na nova radna mjesta, jedan u istražni odjel, a drugi u građanski, suđenje bivšim čelnicima ITAS-a moralo je sada krenuti ispočetka već pred trećim predsjednikom vijeća. I pred njim će se saslušati građevinski i financijsko-knjigovodstveni vještaci, kao i svjedoci, budući da je prihvaćen takav prijedlog obrane okrivljenih koja se usprotivila čitanju ranijih svjedočenja, odnosno iskaza vještaka.

Međutim, sudsko vijeće je odbacilo prijedlog branitelja okrivljenih koji su tražili da se Županijski sud proglasi stvarno nenadležnim zbog stupanja na snagu novog Kaznenog zakona u kojem su potpuno izbrisana tri gospodarska kaznena djela: nesavjesno gospodarsko poslovanje, zlouporaba ovlasti u gospodarskom poslovanju i sklapanje štetnog ugovora, dok je kazneno djelo zlouporabe položaja i ovlasti zadržano samo kao službeničko kazneno djelo, a ukinuto u odnosu na odgovorne osobe u gospodarskom poslovanju. Naime, iako su pojedini branitelji navodili da je zbog novog zakona postupak postao bespredmetan i bit će samo nepotrebno trošenje novca, sudsko je vijeće utvrdilo da postoji pravni kontinuitet izbrisanih kaznenih djela s odgovarajućim kaznenim djelima u novom Kaznenom zakonu, tako da će se u lipnju nastaviti suđenje bivšim čelnicima propalog ITAS-a u čijim prostorima ipak nije ugašena proizvodnja jer su se zaposlenici svojedobno tome usprotivili i štrajkom glađu.