UREĐENJE ŽNJANA

Otvorene ponude za veliki splitski projekt, koštat će čak 45 do 65 milijuna eura

03.10.2023 u 12:24

Bionic
Reading

Tri ponude pristigle su na natječaj za uređenje splitskog Žnjana, površinom najvećeg kupališta na istočnoj obali Jadrana, a cijena ovog zahvata iznosit će od 45,5 do 65 milijuna eura, i to bez PDV-a - potvrđeno je tportalu u splitskoj gradskoj upravi

Veliki splitski projekt započet još u mandatu prethodne gradske vlasti najprije rušenjem više desetaka bespravnih objekata, a potom nastavljen dugotrajnim procesom urbanističko-arhitektonskog natječaja, dodjeljivanjem koncesije i izradom dokumentacije, tako će evidentno stajati znatno više nego što je predviđeno.

Procijenjena vrijednost radova, naime, dosad je iznosila 35 milijuna eura.

Najnižu ponudu na raspisanom javnom natječaju dostavila je zajednica ponuditelja 'Lavčević d.d.' i 'Lavčević-inženjering d.o.o.': splitske tvrtke nude obaviti posao za 45,5 milijuna eura bez PDV-a. Slijedi ponuda zagrebačkog 'Kamgrada' na oko 58,4 milijuna eura, dok je najskuplja ona tvrtki 'Texo Molior' i 'Impressa Costruzioni Mentucci Aldo' na iznos od 65 milijuna eura.

Nakon današnjeg otvaranja ponuda slijedi desetodnevni rok za eventualno izjavljivanje žalbe.

  • +4
Žnjan Izvor: Pixsell / Autor: Zvonimir Barisin/PIXSELL

Radovi na samom Žnjanu već su započeli prošlog mjeseca, izmještanjem dijela infrastrukture i reguliranjem jednog potoka koji se proteže ovim područjem, no ozbiljan posao bi, kako je najavljeno, trebao započeti do kraja godine.

U nekoliko faza na ovoj plaži uredit će se priobalna šetnica s biciklističkom stazom, izgraditi šest fiksnih ugostiteljskih objekata udaljenih od obalne crte, golema javna garaža, ali i veliki broj sportskih i rekreacijskih sadržaja te značajna količina zelenih površina, koje su zapravo osnova cijelog projekta.

One su definirane velikom anketom provedenom među Splićanima prije nekoliko godina, kada su se oni u većini izjasnili za javne, zelene i rekreacijske sadržaje na ovom prostoru. Potom je proveden urbanistički natječaj na kojemu je pobijedio tim arhitekata okupljenih oko Ante Kuzmanića.

Neslužbeno se može doznati da je projekt uređenja Žnjana uvršten na popis projekata koji će se djelomično financirati iz ITU mehanizma, odnosno novcem iz europskih fondova, a dio troškova pokrit će se nedavno odobrenim kreditom Europske investicijske banke (EIB).

Po propozicijama javnog natječaja, sami radovi na uređenju trebali bi potrajati godinu dana od trenutka uvođenja izvođača u posao.

  • +84
Spektakularne fotografije splitskog Žnjana iz zraka Izvor: Licencirane fotografije / Autor: CroDrone

Žnjan je uvjerljivo najveći splitski javni projekt u posljednja dva desetljeća, bit će tri do četiri puta skuplji od uređenja Rive ili izgradnje Zapadne obale. Radi se ujedno o najvećem javnom prostoru u gradu izuzev park šume Marjan, a ideja je da mu upravo ova plaža predstavlja protutežu u istočnom dijelu grada.

Obalni pojas nasut je povodom dolaska Ivana Pavla Drugog u Split još 1998. godine, od tada je grad sve do prije nekoliko godina otplaćivao velike kredite podignute za ovu namjenu, a sada napokon slijedi i trajno uređenje prostora.