za majku i dijete

Otvoren novi bolnički kompleks riječkoga KBC-a vrijedan 158 milijuna eura

02.02.2024 u 17:28

Bionic
Reading

Novi bolnički kompleks riječkoga KBC-a, uključujući bolnicu za majku i dijete na lokaciji Sušak, vrijedan 158 milijuna eura, svečano je otvoren u petak

To je najveća pojedinačna investicija u zdravstvo Vlade RH od osamostaljenja Hrvatske. Premijer Andrej Plenković tom prigodom je ustvrdio da je riječ o jedinstvenom slučaju u kojem je tako veleban projekt dovršen u zadanim rokovima i u financijskom okviru. To svjedoči o racionalnosti, učinkovitosti i preciznosti u vođenju projekta, istaknuo je.

Tom prigodom je naveo da je u novije vrijeme na ovom području, osim na otvaranju te bolnice, bio i na otvaranju ceste D 403, probijanju druge cijevi tunela Učka. Osigurano je financiranje autoceste od Križišća do Žute Lokve, nastavlja se projekt nizinske željeznice, a to sve govori o tome koliko vodimo računa o ravnomjernom razvoju Hrvatske, naglasio je premijer.

Vrednujemo jedinstven položaj Rijeke i istovremeno poboljšavamo kvalitetu usluge u zdravstvu, zaključio je.

Beroš: Vlada u riječki KBC uložila 200 mil. eura

Ministar zdravstva Vili Beroš istaknuo je da se time stvara povijest, pri čemu je svih 158 milijuna eura osigurala Vlada. Beroš je naveo da je Vlada tijekom svog mandata u riječki KBC uložila oko 200 milijuna eura, u izgradnju ove bolnicu, u opremanje postojećih klinika najsuvremenijim uređajima.

"Ova Vlada je u svom mandatu u hrvatsko zdravstvo uložila više od 2,2 milijarde eura. Od ove bolnice, pulske bolnice, objedinjenih hitnih bolničkih prijama u više gradova", istaknuo je. Naglasio je da se intenzivno djeluje na smanjenju listi čekanja. Sredinom prošle godine na dijagnostičke preglede se čekalo prosječno više do 400 dana, do kraja godine je prosječno čekanje smanjeno na 270 dana, a u riječkom KBC-u je sad ispod 146 dana, naveo je.

Beroš je naveo da se nastavlja s projektom integralnog riječkoga KBC-a, te se priprema dokumentacija za treću fazu.

  • +24
Otvoren novi kompleks KBC Rijeka Izvor: Cropix / Autor: Damir Skomrlj

Ravnatelj KBC-a Rijeka Alen Ružić istaknuo je da je bolnica sagrađena u rokovima i planiranim troškovima unatoč vrlo nepovoljnim okolnostima, od pandemije do poremećaja na tržištima. Preseljenje iz sadašnje Dječje bolnice na Kantridi počinje za nekoliko tjedana, a po završetku će KBC Rijeka ostati na dva, umjesto dosadašnja tri lokaliteta, rekao je.

Zadovoljstvo novom bolnicom izrazili su i primorsko-goranski župan Zlatko Komadina, riječki gradonačelnik Marko Filipović i predsjednik Upravnog vijeća KBC-a Rijeka Ratko Salamon. Kompleks je blagoslovio riječki nadbiskup Mate Uzinić.

Gradnja je počela 2019. godine, a izvoditelj radova bila je zajednica ponuditelja GP Krk i Kamgrad. Novi objekti imaju 70 tisuća četvornih metara, od čega je medicinski dio u glavnoj zgradi 40 tisuća metara. Središnja zgrada ima osam etaža, od kojih je na dvjema podzemnima garaža s 400 mjesta. Pored glavne zgrade izgrađen je tehno-ekonomski blok sa središnjom kuhinjom, praonicom rublja i drugim tehnoloških elementima.

 U glavnoj zgradi su odjeli pedijatrije, ginekologije, rađaonice te središnji laboratorijski prostori za cijeli KBC.