ismijao događaj

Osmero republikanaca u utrci za predsjednika SAD debatiralo; Trump se nije pojavio

24.08.2023 u 09:31

Bionic
Reading

Osmero republikanskih predsjedničkih kandidata se u srijedu međusobno napadalo na njihovoj prvoj debati uoči izbora 2024., gdje su se borili za poziciju iza odsutnog favorita Donalda Trumpa, koji je ismijao događaj unaprijed snimljenim intervjuom radi odvlačenja gledatelja

Glasna dvosatna debata pružila je pregled dubokih izazova s kojima se suočavaju izazivači koji žele skinuti Trumpa s njegovog mjesta na vrhu.

Nakon što je bivši predsjednik Trump odbio sudjelovati u debati, njegovim suparnicima je preostalo da se međusobno napadaju ne bi li se pokazali kao najbolja alternativa, pet mjeseci prije prvog natjecanja za republikansku nominaciju u saveznoj državi Iowi i više od 14 mjeseci prije izbora.

Iako je Ron DeSantis, guverner Floride, neprestano bio na drugom mjestu u anketama, doduše daleko ispod Trumpa, u središtu mnogih najdramatičnijih trenutaka debate Fox Newsa bio je Vivek Ramaswamy, 38-godišnji digitalni poduzetnik i politički početnik.

Ramaswamy, gorljiv branitelj Trumpa čija se podrška podiže u anketama, suočio se s napadima svojih iskusnijih suparnika, za koje se činilo da ga smatraju većom prijetnjom od DeSantisa.

"Ne trebamo dovoditi početnika", rekao je bivši potpredsjednik Mike Pence, a bivši guverner New Jerseyja Chris Christie je Ramaswamyja optužio da zvuči "poput ChatGPT-a", referirajući se time na umjetnu inteligenciju.

Ramaswamy pak je naglasio svoj autsajderski status, nazvavši sve prisutne "kupljenima i plaćenima" i optuživši DeSantisa da je "marioneta super PAC-a", što se odnosi na nezavisne odbore za političko djelovanje koji inače prikupljaju neograničene količine novca od korporacija i pojedinaca.

Također je zauzeo najsnažniji izolacionistički stav prema ukrajinsko-ruskom ratu, rekavši da se ne radi o prioritetu za Sjedinjene Američke Države te da će on prekinuti slanje vojne pomoći u Ukrajinu.

Trump, koji je i dalje favorit među republikanskim glasačima unatoč njegovim četirima kriminalnim optužnicama, odlučio je ne sudjelovati u debati, već je dao intervju konzervativnom komentatoru Tuckeru Carlsonu koji se počeo emitirati na internetu nekoliko minuta prije nego što je započela debata.

Intervju je trajao 46 minuta i gledalo ga je oko 74 milijuna ljudi na društvenoj platformi X, ranije poznatoj kao Twitter.

Predizborne ankete pokazuju da republikanci kriminalne optužnice protiv 77-godišnjeg Trumpa vide kao političke motivirane.

Prema najnovijoj anketi Reuters/Ipsosa objavljenoj ovaj mjesec, Trump je uživao 47 posto podrške republikanskih glasača na nacionalnih razini, a DeSantisova se podrška smanjila za šest postotnih bodova od srpnja na 13 posto. Nijedan drugi kandidat nema dvoznamenkastu podršku.