ELITNA PROSTITUCIJA

Optuženi se predomislio: Ževrnja mi nije bio klijent

28.01.2014 u 10:55

Bionic
Reading

Javnim čitanjem optužnice, na splitskom Općinskom sudu započelo je suđenje vlasniku modne agencije Kristina Ivici Jurišiću za organiziranje lanca elitne prostitucije. Među klijentima koji su koristili usluge njegovih djevojaka pročitano je i ime HDZ-ova splitsko-dalmatinskog župana Zlatka Ževrnje

On se, po optužnici, u ljeto i jesen 2010. u stanu nasuprot bolnice na Firulama u dva navrata sastao s jednom djevojkom kojoj je svaki put platio po 6.000 kuna, od čega je ona 600 kuna vraćala optuženom svodniku. Sam Jurišić tijekom istrage priznao je sva djela koja mu se stavljaju na teret, no na sudu više nije bio tako siguran i sutkinja mu je bila primorana čitati jednu po jednu točku optužnice. Tako je javno objavljeno i Ževrnjino ime.

Sam splitsko-dalmatinski župan kao navodni klijent nije među optuženima, a po svemu sudeći neće biti pozvan čak ni za svjedoka u ovom procesu.

Ivica Jurišić i Mario Šačić

Tijekom čitanja optužnice, Jurišić je priznao dio kaznenih djela koja mu se stavljaju na teret, ali je promijenio mišljenje o Ževrnjinu slučaju i najednom ga negirao pa zatražio da se taj dio izbaci iz optužnice.

Zajedno s njim za pomaganje pri kaznenom djelu optužen je HDZ-ovac iz Dubrovnika Marijo Šačić, no on je negirao krivnju. Među klijentima prostitutki, mahom bivših pobjednica raznih natjecanja ljepote, Državno odvjetništvo navelo je i građevinskog poduzetnika uz Dugopolja Ljubu Marasovića, s kojim je Ževrnja kao načelnik te općine imao dosta poslovnih odnosa. On je njihove usluge navodno plaćao po uobičajenim tarifama, dakle oko 500 eura, od čega bi 100 eura pripalo Jurišiću.

Sam vlasnik modne agencije sutkinji se jutros požalio da je ostao bez odvjetnika Srđana Galića, koji mu je otkazao zastupanje, pa je zbog lošeg imovinskog stanja zatražio odvjetnika na teret državnnog proračuna. Ostavljen mu je rok od osam dana da dostavi podatke o svom imovinskom stanju i imovinskom stanju članova obitelji u zadnjih godinu dana, a ako to ne učini, zahtjev će mu biti odbijen i u nastavku suđenja neće imati branitelja.

Dvojica optuženih, Jurišić i Šačić, svoju obranu iznijet će tek na kraju suđenja. Tužiteljstvo je najavilo da će u nastavku postupka tražiti isključenje javnosti radi zaštite privatnosti svjedoka.

Zlatko Ževrnja, bivši načelnik Dugopolja koji je prošle godine s lakoćom pobijedio na izborima za župana, nije dostupan. Još u ljeto 2012., kada su u javnost iscurili detalji iz ove istrage, tvrdio je da se radi o lažima kojima mu netko želi napakostiti. Tada je bio imenovan za voditelja HDZ-ova gospodarskog tima, odnosno Karamarkova 'ministra gospodarstva u sjeni', no nedugo potom odstupio je s te pozicije.

'S vlasnikom te agencije nisam komunicirao, čak se nismo ni rukovali, a u posljednje tri godine izvan obiteljske kuće nisam prespavao više od deset puta. Jasno da se radi o lažima, ne mogu vjerovati da netko ide tako duboko i da mi na ovako nizak način želi napakostiti', kazao je Ževrnja za tportal.hr u srpnju 2012. Tada je priznao da je bio na razgovoru u policiji, 'no tek kao svjedok, i to svjedok koji ne zna gotovo ništa'.

Rekao je također kako je vrlo pomno analizirao cijelu situaciju i siguran je da postoji politička dimenzija. 'Možda je i netko iz moje stranke, možda nekome smeta što sam u Odboru za gospodarstvo, makar ne znam zašto bi to bilo tako', objasnio nam je Ževrnja.