vladina uredba

Oporba: 'Premijer je nervozan, očekujemo štrajkove'

26.01.2024 u 15:02

Bionic
Reading

Oporbeni zastupnici u Saboru u petak su predloženi porast plaća u državnim i javnim službama ocijenili predizbornim potezom Vlade, upozorivši na brzinu u izradi koeficijenata i izbjegavanje socijalnog dijaloga, ali i potencijalni val nezadovoljstva u pojedinim javnim službama.

"Povećanja su velika za pojedine poslove, ali stvaraju osjećaj nepravde i nanose veliku društvenu štetu koja neće pridonijeti efikasnosti javnoga sektora", izjavio je Davorko Vidović (Socijaldemokrati) u Saboru, komentirajući konačni prijedlog uredbi o novim koeficijentima za zaposlene u državnim i javnim službama.

Po prijedlogu koji je jučer predstavila Vlada, plaće za 244.000 zaposlenih u prosjeku će rasti 13,5 posto, no znatnije će rasti za deficitarna zanimanja, konkurentna na europskom tržištu. Primjerice, učitelju će plaća rasti prosječno za ožujak do 1329 eura, a liječniku specijalistu trebala bi iznositi 2500 eura neto.

Vidović upozorava da se u javnom sektoru produbljuju razlike među plaćama što bi moglo dovesti do štrajkova. Ističe i da je Vlada mogla jasno reći da će se preferirati one profesije koje su najkonkurentnije na europskom tržištu rada.

Dreseri konja bolje plaćeni od učitelja

Predsjednik SDP-a Peđa Grbin upozorio je da je učiteljski koeficijent niži od onog dresera konja, kao i da je nedopustiv položaj prvostupnika u zdravstvu u odnosu na srednju stručnu spremu.

"Ljudima nije jasno što će biti s dodacima za složenost poslova. Toliko je stvari nejasno da me štrajkovi ne bi iznenadili. Ovo je trebalo raditi sustavno, na vrijeme i najvažnije - u pregovorima sa sindikatima", poručio je Grbin.

I Nikola Grmoja iz Mosta posebno se osvrnuo na profesiju učitelja, nastavnika i profesora.

  • +3
Sabor Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek/PIXSELL

"Poštujem dresere konja, to je jedno časno i teško zanimanje, ali ako želimo da nam društvo ide naprijed, onda učitelji profesori i nastavnici trebaju biti stup društva. Imaju predviđen koeficijent ispod 2, to je sramota", rekao ej Grmoja.

Učiteljima je poručio i da će ih Vlada nastaviti ponižavati ako ne ustanu i počnu se boriti za svoja prava kroz štrajk, ali i na izborima. "Tada je najvažnija borba", istaknuo je.

Bajs: Premijer je nervozan

Jelena Miloš (Možemo!) istaknula je da je jučer prezentiran predizborni potez, a ne stvarna reforma plaća.

Upozorava da je velik broj sindikata iz javnog sektora nezadovoljan te da nisu sudjelovali u procesu izrade koeficijenata. Saborski zastupnici dosad nisu dobili analizu koeficijenata i njihove usporedbe među istim zanimanjima na različitim radnim mjestima.

Klub zastupnika Fokusa ustvrdio je na konferenciji za novinare u Saboru da je Vlada u roku tri dana mijenjala neke koeficijente, što, izaziva nezadovoljstvo kod sindikata.

"Premijer je izjavio da će bilo kakav prosvjed sindikata biti politički motiviran, što očito pokazuje da je premijer nervozan“ istaknuo je, saborski zastupnik Damir Bajs, dodavši kako to nije način komunikacije sa socijalnim partnerima.

Predsjednika stranke Davor Nađi ustvrdio je pak da "dolaze izbori, pa su vladajući odlučili odriješiti kesu i kupiti glasove"."Kada bi se uveo transparentni sustav mjerenja i ocjenjivanja rada, onda bi puno više i brže rasle plaće onima koji to uistinu zaslužuju", poručio je.