stranačka koordinatorica

Obuljen Koržinek o Sanaderovoj izjavi o ženama: Neprimjereno se izrazio i ispričao

04.04.2024 u 11:26

Bionic
Reading

Ministrica i koordinatorica HDZ-ovog izbornog programa Nina Obuljen Koržinek ocijenila je u četvrtak da se stranački kolega Ante Sanader u svojoj izjavi o ženama, udaji i rađanju neprimjereno izrazio te ispričao

"Ne može meni biti neugodno zbog tuđih izjava, on je rekao što je rekao i ispričao se. Koliko sam shvatila, u žaru nekakve diskusije se potpuno neprimjereno izrazio i ne bih od toga stvarala neku priču", poručila je ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek upitana je li joj neugodno zbog izjava stranačkog kolege Ante Sanadera o ženama.

Sanader se dan ranije prilikom predstavljanja kandidata u svojoj 9. izbornoj jedinici osvrnuo na manjak žena na HDZ-ovim listama pa se tako, govoreći o demografiji i tome koliko tko ima djece, osvrnuo na kolegicu Nikolinu Baradić kazavši kako ju je "cijelo vrijeme u Saboru nagovarao da se mora udati jer drugi mandat Sabora ne dolazi besplatno". Dodao je još i da vidi "po Zagrebu kako žene vode samo pasiće, vrlo malo njih vodi djecu.

Kasnije se na društvenim mrežama ispričao ustvrdivši kako je izjava izvučena iz konteksta.

"Nisam imao nikakvu lošu namjeru prema bilo kojoj ženi, a kamoli prema kolegici Nikolini Baradić, koju iznimno cijenim i s kojom sam ostvario izvrsnu suradnju u protekle četiri godine u Hrvatskom saboru. Žao mi je da je tako ispalo te se ispričavam ako je netko to shvatio na pogrešan način", napisao je na Facebooku.

"Nema HDZ loš stav o ženama"

Novinari su je upitali ima li HDZ općenito loš stav prema ženama, na što im je Obuljen Koržinek uzvratila da natežu "potpuno nebulozne teme".

"Nema HDZ nikakav loš stav prema ženama, kao što vidite, tu smo, prisutne smo, radimo odgovorno. Dogodi se i vama ponekad da nešto neprimjereno kažete pa se ispričate", kazala je uoči predstavljanja kandidata u 1., 2. i 6. izbornoj jedinici.

Komentirajući optužbe koje su iz Možemo! iznijeli vezano za uplitanje uplitanje poljske ekstremne desnice u izborni proces u Hrvatskoj plaćanjem oglasa HDZ-a, Obuljen Koržinek je istaknula kako se u to ne razumije i ne zna kako ti oglasi funkcioniraju, ali da je to greška te da je svo oglašavanje koje je stranka naručila potpuno transparentno i javno dostupno.

Ministrica i koordinatorica izbornog programa HDZ-a ne smatra da se Hrvatska biskupska konferencija miješa u izbore kada kažu da ne treba dati potporu onima koji krše Ustav.

"Mislim da je reakcija onih koji kažu da Iustitia pax nije mogla dati izjavu krajnje neprimjerena. Oni daju svoje izjave redovito o različitim temama, ni na koji način nisam doživjela da bi se oni miješali u izbore, upravo suprotno. Iznijeli su stavove koji čuvaju vrijednosti koje oni zastupaju i ono na što svi upozoravamo. Ako bilo tko krši zakon ili Ustav, takva osoba za to mora snositi posljedice. Vrlo dobro su obrazložili svoju izjavu, nikad se ne svrstavaju i tako to treba biti", kazala je dodavši kako Crkva nije stala uz HDZ.

"Crkva je stala uz vrijednosti, kako sam ja to iščitala, koje oni zastupaju. Potpuno je legitimno u pluralnom društvu da svatko ima svoja uvjerenja, a oni su samo pozvali na svoja načela i mislim da je dobro da se svi koji sudjelujemo u ovoj utakmici tih vrijednosti držimo", rekla je.