prilika za karijeru

Opet raste naknada dragovoljnim ročnicima. Hoće li ovaj iznos privući nove snage?

11.03.2024 u 10:23

Bionic
Reading

Od četvrtka, kada je na e-Savjetovanju objavljen prijedlog Ministarstva obrane o povećanju mjesečne naknade za dragovoljne ročnike sa 700 na 900 eura mjesečno, stigao je samo jedan komentar: građanin Z.S. predlaže da ta naknada iznosi oko 1500 eura kako bi se osigurao što veći odaziv

Ministar Ivan Anušić obrazložio je da je podizanje mjesečne naknade za ročnike na 900 eura zapravo posljedica povećanja vojničkih plaća. Iako je prijedlog o izmjeni Pravilnika o dragovoljnom vojnom osposobljavanju tek upućen u javno savjetovanje, rasprave tu neće biti: Anušić je u intervjuu za Večernji list izjavio da će toliku naknadu dobiti i prvi ovogodišnji ročnici, koji su u Požegu stigli 23. veljače, za drugi mjesec služenja dragovoljne vojne obuke.

Obraćajući se ročnicima na svečanom polaganju prisege u Požegi, Anušić je najavio da će se nastaviti s unaprjeđenjem statusa i materijalnih prava pripadnika Oružanih snaga.

Nužno je to kako bi se privukli novi profesionalni kadrovi jer većina ročnika koji završe temeljnu obuku ostaje u vojsci. Još krajem 2022. tadašnji ministar Mario Banožić kazao je da MORH-u treba 1000 dragovoljnih ročnika godišnje, a vojni rok u tom razdoblju završilo je samo njih 402. Stoga je Banožić prošle godine povećao naknadu s oko 400 na 700 eura mjesečno.

  • +22
Milanović s ročnicima Izvor: Pixsell / Autor: Davor Javorovic/PIXSELL

Ako se pita građanina Z.S., ni najavljeni iznos od 900 eura neće biti dovoljno motivirajući za 'iznimno bitnu zadaću obrane suvereniteta Republike Hrvatske', jer je 'taj iznos danas nedostatan i za zaposlene u lokalnoj samoupravi'. On predlaže da se naknada za ročnike određuje u iznosu 1,5 puta većem od posljednje prosječne medijalne plaće u Hrvatskoj, što bi je vinulo na 1508 eura mjesečno.

Obuka ročnika na dragovoljnom vojnom osposobljavanju traje u pravilu 40 radnih dana, dakle dva mjeseca. Uz mjesečnu naknadu za svaki mjesec uspješno izvršenog programa obuke, ročnici imaju pravo na naknadu putnih troškova, na nagradni vikend i dopust (odlazak i povratak do mjesta prebivališta) prema cijeni najjeftinijeg javnog prijevoza, osnovno i dopunsko zdravstveno osiguranje, osiguranje od posljedica nesretnog slučaja, obvezno zdravstveno osiguranje za slučaj ozljede na radu, smještaj i prehranu, vojnu odoru i sportsku opremu.

Izvor: Pixsell / Autor: Davor Javorovic / Pixsell

Obukom se ispunjava jedan od uvjeta za prijam u djelatnu vojnu službu, odnosno stječe se mogućnost sudjelovanja u razvrstanoj pričuvi. Prema Pravilniku, kandidati mogu biti upućeni na dragovoljno vojno osposobljavanje ako su mlađi od 30 godina, punoljetni državljani RH, zdravstveno sposobni za vojnu službu, bez kaznenog postupka, neosuđeni na bezuvjetnu kaznu zatvora dulju od šest mjeseci, nisu odslužili vojni rok niti su podnijeli zahtjev za otpust ili odricanje od hrvatskog državljanstva. Iznimno, na dragovoljno vojno osposobljavanje mogu i vojni obveznici stariji od 30 godina ako su kandidati za ugovorne pričuvnike, vojne specijaliste ili za kasni prijam u djelatnu vojnu službu.

U petak je u Požegi svečanu prisegu dalo 116 ročnih vojnika, 105 mladića i 11 djevojaka, kojima je čestitao i predsjednik Zoran Milanović, pozivajući ih da razmisle o tome da postanu i profesionalni vojnici.

Podsjetimo, novim povećanjima plaća u vojsci najviše rastu koeficijenti za vojničke i dočasničke plaće, a oni su dosad bili najniži. Tako koeficijent vojnika/mornara s 1,164 raste na 1,60, što je rast za 40 posto, a time se i bruto plaća s 1103 povećava na 1515 eura, odnosno osnovna neto plaća vojnika i mornara s 816 eura raste na 1080 eura.

Bruto plaća pozornika raste s 1148 na 1658 eura, a u neto iznosu sada iznosi 1168 eura. Bruto plaća razvodnika s 1194 eura bruto raste na 1705 eura bruto, odnosno s 874 eura neto na 1198 eura neto. Koeficijent pozorniku raste 44 posto, a razvodniku 43 posto.