PROCURILE INFORMACIJE

OPEC poziva članice na blokadu rezolucije o postupnom ukidanju fosilnih goriva

09.12.2023 u 15:26

Bionic
Reading

Informacije o pismu članica organizacije OPEC, grupe zemalja izvoznica nafte, koje su procurile u medije, izazvale su u subotu gnjev mnogih sudionika konferencije Ujedinjenih naroda o klimi koja se održava u Dubaiju.

Pismom, koje je potpisao glavni tajnik kluba zemalja OPEC-a, Haitham al-Ghais, navodno se pozivaju članice te organizacije da blokiraju ambiciozne rezolucije donesene na konferenciji o postupnom ukidanju fosilnih goriva poput ugljena, nafte i plina.

Informacije o pismu koje su procurile objavili su britanski list Guardian i još neke medijske kuće, no agencija dpa piše da nije uspjela provjeriti autentičnost iz neovisnih izvora.

Dužnosnici OPEC-a nisu odmah odgovorili na zahtjev novinara da komentiraju informaciju. 

"Čini se da bi neopravdan i neproporcionalan pritisak na fosilna goriva mogao dosegnuti prijelomnu točku s nepovratnim posljedicama", navodno je u pismu napisao Al-Ghais.

U spornome pismu zemlje članice OPEC-a i ostale, kojima je to u interesu, pozivaju se da "proaktivno" odbace svaki prijedlog koji cilja na fosilna goriva, a ne samo na emisije.

Istodobno se u pismu skreće pozornost na to da odluke o postupnom ukidanju nafte i plina "dovode u opasnost prosperitet i budućnost naših ljudi".

Izvori iz jednog izaslanstva čiji članovi sudjeluju u radu konferencije za agenciju dpa su rekli da je pismo autentično.

Francuska ministrica za energetsku tranziciju Agnès Pannier-Runacher rekla je da je zaprepaštena sadržajem pisma te je na društvenim mrežama objavila kako i dalje računa na konačnu zajedničku rezoluciju gotovo 200 zemalja sudionica konferencije, u kojoj će se eksplicitno navesti postupno ukidanje fosilnih goriva.

"Klimatske promjene ubijaju, a prve su žrtve najranjivije zemlje. Stoga moramo djelovati", rekla je.

OPEC su 1960. na Konferenciji u Bagdadu osnovali Irak, Iran, Kuvajt, Saudijska Arabija i Venezuela, a poslije su im se pridružili: Katar (1961), Indonezija i Libija (1962), Abu Dabi (1967), čije je članstvo 1974. preneseno na Ujedinjene Arapske Emirate, Alžir (1969), Nigerija (1971), Ekvador (1973), Gabon (1975–96) i Angola (2007).

Gabon je istupio 1995., Ekvador je suspendirao članstvo 1992–2007., a Indonezija od 2009.