PROBLEMI U PROMETU

Oluja, kiša, vjetar i snijeg protutnjali Slovenijom, nevrijeme stiglo i u Hrvatsku

23.03.2024 u 22:30

Bionic
Reading

Kroz Sloveniju protutnjala je hladna fronta s jakim pljuskovima, vjetrom, bljuzgavicom, ali i snijegom. Slovenska Agencija za okoliš upozorava na pojačan vjetar koji, osobito u unutrašnjosti i na jugoistoku zemlje, može puhati i do 80 km/h. Nevrijeme je u međuvremenu stiglo i u Hrvatsku

Prolazak vremenske fronte prate pljuskovi, veliki broj munja, jaki udari vjetra, a ponegdje ima i snježnih mećava, javila je slovenska Agencija za zaštitu okoliša (ARSO). Dodaju da je najjači udar vjetra izmjeren u Ljubljani bio brzine 95 km/h, dok je u unutrašnjosti brzina je prelazila 100 km/h.

Od 19.30 do 20.00 sati na postajama Šebreljski vrh palo je 30 litara, a na Bukovskom vrhu 21 litra kiše po četvornom metru, prenosi RTVSlo.

Agencija za zaštitu okoliša već je predvidjela da će prolazak hladne fronte biti relativno brz, a brzo će stići i zahlađenje.

'Zahlađenje će biti izraženo, u kratkom vremenu temperatura će pasti za više od 10 Celzijevih stupnjeva. Naravno, ujedno će se spustiti i granica padalina snijega. U subotu navečer granica će biti 0 stupnjeva Celzijevih na nadmorske visine oko 2200 m, a u nedjelju ujutro će se spustiti ispod 700 metara nadmorske visine', kažu.

Arso je izdao i upozorenje za vjetar u noći na nedjelju. Naime, puše sjeverni vjetar s jakim udarima koji, osobito u unutrašnjosti i na jugoistoku, mogu prelaziti brzinu od 80 km/h.

Prometno-informativni centar upozorava da je ponegdje moguće jače nevrijeme s pljuskovima, udarima vjetra, a možda i tučom, pa vozače poziva da prilagode brzinu i način vožnje zadanim uvjetima. Zastoji nastaju na pojedinim dionicama.

Promet je blokiran na primorskoj autocesti između čvorova Vrhnika i Logatec prema Kopru. U Ljubljani je zbog srušenih stabala potpuno zatvorena cesta Pot Roberta Blinca.

Prema podacima Uprave za zaštitu i spašavanje, vatrogasne snage su zbog većih problema bile aktivirane uglavnom u središnjoj Sloveniji, od Polhovog Gradca, Domžala, Kamnika do Ljubljane, Grosuplja i Dola pri Ljubljani.