NEKRETNINSKI SKANDAL

Oglasio se odvjetnik s Kaptola: Evo što kaže o 50 milijuna eura i Zboru prebendara

18.01.2018 u 09:41

Bionic
Reading

Zagrebačka nadbiskupija u srijedu se službeno oglasila o financijskom skandalu vezanom za Zbor prebendara. Dok u jednom priopćenju kažu da ne daju izjave dok je u tijeku kanonski administrativni kazneni postupak, u drugom se pak oglasio odvjetnik Ivica Ivanković Radak

Ivanković Radak, odvjetnik po službenoj dužnosti u administrativnom kaznenom postupku protiv članova Zbora prebendara prvostolne crkve zagrebačke, smatrao je, kako kaže, korisnim 'ponuditi nekoliko informacija kako bi se osobama koje zastupa sačuvao dobar glas i zaštitio njihov intimitet'.

Naglašava kako se administrativni kazneni postupak protiv članova Zbora prebendara odnosi na kanonsko-pravno područje te kako su nepravomoćno kažnjeni kanonskim kaznama.

Uz to teku žalbeni rokovi, stoga smatra da nije primjereno komentirati nepravomoćne odluke.

'Vrijeme koje je određeno za podnošenje utoka za nas mora biti mirno i iskoristivo vrijeme, stoga molim poštovane medije, uvažavajući njihov rad i doprinos u otkrivanju istine, da u iznošenju informacija i komentara imaju obzira da ne nanose štetu osobama koje zastupam, napose kad komentiraju težinu izrečenih kaznih ili kad iznose podatke o imovinskoj šteti', kaže odvjetnik.

  • +3
Mijo Gabrić Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek/PIXSELL

Ističe kako je svrha kazni crkvenog zakonodavca drugačija od onih što ih određuje civilni zakonodavac te da njihova usporedba nije primjerena.

<<<< Je li Gabrićevo muljanje s nekretninama kazneno djelo? Evo što kažu upućeni

Osvrnuo se i na iznos od 50 milijuna eura, koliko iznose hipoteke kojima je nedavno smijenjeni dekan Zbora prebendara Mijo Gabrić opteretio crkveno zemljište.

'Smatram stoga važnim napomenuti da u novčanim iznosima koji su se pojavili u medijskim napisima (primjerice '50 milijuna kaptolskih eura') nije riječ o otuđenju novčanog iznosa od strane pojedinih prebendara. Riječ je o iznosu što ga je više investitora uložilo u dva spomenuta projekta na zemljištu u vlasništvu Zbora prebendara, na koje je Zbor prebendara dao pravo građenja i dopustio odobrenje hipoteka. Novčani iznosi koji se spominju nisu vezani uz račun Zbora prebendara, nego uz nositelje prava građenja koji su za investicije podigli kredite. Financijska kriza, nažalost, pogodila je investitore, o čemu su mediji već opširno pisali, a teret hipotekarnih kredita jednim dijelom ostao je na nekretninama u vlasništvu Zbora prebendara', pojašnjava odvjetnik.

  • +3
Juraj Kolarić, smijenjeni član Zbora prebendara Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek/PIXSELL

Kaže da navođenje novčanog iznosa bez pojašnjenja ili njegovo tendenciozno povezivanje s osobama koje zastupa ne pridonosi očuvanju 'prava na dobar glas u ovoj fazi postupka'.

'Molili bismo razumijevanje medija da u ovoj fazi postupka ne traže izjave od osoba koje zastupam kako bismo se mogli usredotočiti na korištenje pravnog lijeka', zaključuje Ivica Ivanković Radak.