EKIPA 'ZAGREBA' POBIJEDILA

Održan 26. Maraton lađa na Neretvi

12.08.2023 u 21:30

Bionic
Reading

Branitelji naslova, ekipa 'Zagreba' pobijedila je na 26. Maratonu lađa na Neretvi, od 29 ekipa lađara iz Hrvatske i inozemstva koji su se natjecali za štit kneza Domagoja u utrci od Metkovića do Ploča

Druga je posada Slivno, a treći kominski Gusari.

'Bilo je jako teško i dramatično, na kraju smo imali užasno tešku poziciju, bili smo na valovima, na sredini, a mi treniramo na Jarunu gdje je sve mirno. Dokazali smo da znamo i po valovima veslati', rekao je član pobjedničke ekipe. Član ekipe rekao je da su ekipu izmorili valovi te da su članovi ovog tima iz cijele države, a pozvao je i Zagrepčane da im se pridruže.

Maraton lađa na Neretvi je amatersko sportsko natjecanje u starim izvornim plovilima u kojima lađari preveslaju 22,5 kilometra od Metkovića do cilja u pločanskom zaljevu.

Posadu svake lađe čini po 10 veslača, bubnjar i parićar odnosno kormilar. Osim sportsko-natjecateljskog karaktera, Maraton lađa na Neretvi prometnuo se u jednu od najvažnijih turističkih manifestacija u južnom dijelu Hrvatske.

Milanović i predsjednik Udruge lađara Neretve Luka Oršulić dodijelili su zlatne medalje članovima posade 'Zagreb'. Milanović je pobjedničkoj posadi uručio i veliki prijelazni štit Kneza Domagoja.

Srebrne medalje i mali štit knez Domagoj drugoplasiranoj posadi Slivno uručili su potpredsjednik Vlade i ministar prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine i izaslanik premijera Andreja Plenkovića Branko Bačić i gradonačelnik Ploča Mišo Krstičević.

Brončane medalje i mali štit kneza Domagoja trećeplasiranoj posadi Gusar iz Komina uručili su izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora, župan dubrovačko-neretvanski Nikola Dobroslavić i gradonačelnik Metkovića Dalibor Mila.

  • +6
26. Maraton lađa Izvor: Pixsell / Autor: Ivana Ivanovic/PIXSELL

Predsjednik Milanović je Maraton od Matkovića do Ploča pratio plovidbom na zapovjednom brodu 'Nada'.

Prije starta Maratona, predsjednik Milanović je u Metkoviću izjavio da mu je Maraton lađa drag zbog okupljanja ljudi i nepolitičke atmosfere. 'Važno je okupljanje ljudi, atmosfera i veselje, koji nisu politički', rekao je predsjednik Milanović. Istaknuo je da nema svog favorita, ali i dodao da su neke posade ipak u prednosti jer su bolje utrenirane.

Maraton tradicionalnih plovila u dolini Neretve, amatersko sportsko natjecanje u utrci lađa, održava se pod pokroviteljstvom Predsjednika Republike Hrvatske. Ove godine Maraton je dobio puni natjecateljski smisao jer je sudjelovalo 29 ekipa iz doline Neretve, ali i mnogih krajeva Hrvatske i susjednih zemalja.

Maraton lađa ustanovljen je 1998. kao priredba u sklopu obilježavanja akcije Hrvatske vojske 'Zelena tabla – Male Bare', a danas predstavlja jedinstveni kulturološki događaj te je svojevrstan brend neretvanskog kraja, kao i vrijedan dio nacionalne kulturne baštine.