PREOKRET U SLAVONSKOM BRODU

Odluka Vrhovnog suda ne ukida dražbu

27.10.2009 u 10:01

Bionic
Reading

Vrhovni sud Republike Hrvatske prihvatio je Zahtjev za zaštitom zakonitosti Državnog odvjetništva i ukinuo presudu Upravnog suda po kojoj je Slavonski Brod dužan platiti tvrtki Novogradnja 572.253 kune plus pripadajuće kamate od 1. srpnja 1991. godine

Vrhovni sud je svoju odluku da se zahtjev za zaštitom ustavnosti uvažava objavio na internetskim stranicama suda. Ipak, čini se kako je ova presuda donesena prekasno, jer ona, prema riječima glasnogovornika Vrhovnog suda suca Dražena Tripala, ne ukida automatski presudu po kojoj je održana dražba imovine u Slavonskom Brodu, a na koju je gradonačelnik Mirko Duspara polagao sve svoje nade za očuvanjem gradske imovine. 'Zbog čega je u javnosti stvoreno mišljenje da će presuda Vrhovnog suda sve riješiti, morate pitati one koji su ga stvorili', rekao je sudac Tripalo.

Prethodno su se na dražbi imovine grada Slavonskog Broda, koja je počela u utorak ujutro, po tužbi tvrtke Novogradnja zbog spora iz 1991. oko odmarališta na Korčuli, pojavili, između ostalih, predstavnici lokalne tvrtke Galić, Feliks regilacija d.o.o Mije Opačka koji je već ranije pokazivao interes za zemljište koje se nalazi na bubnju te ljudi iz HEP-a. Prodane su četiri od devet ponuđenih nekretnina

Za milijun i pol kuna Galić je kupio zemljište u Ulici Josipa Kozarca 370 za koje su se natjecali još Opačak i ovrhovitelj. Početna cijena zemljišta bila je bila 250 tisuća kuna.

Parking u Strossmayerovoj od 400 m2 prodan je ovrhovitelju za osam i pol milijuna kuna. Natjecali se Opačak, Galić i opunomoćenik ovrhovitelja. Početna cijena bila dva milijuna kuna. Za 174.600 kuna prodano je zemljište na adresi Šetalište Braće Radić površine 291 m2. Jedini kupac i zainteresirani bio je ovrhovitelj. Trafostanica u Starčevićevoj imala je početnu cijenu od 10.700 kuna koju je ponudila fizička osoba iz Lipovca. Druga zainteresirana strana je bio HEP. Prodano Zoranu Grgiću iz Lipovca za 25.000 kuna. Ostala zemljišta nisu licitirana, jer nije bila uplaćena kortizacija tj nije bilo zainteresiranih!

Gradonačelnik Duspara izjavio je da će, ako se dražba ne poništi, tražiti izuzeće Slavonskog Broda iz Hrvatske.

Dražbi je prethodio posljednji pokušaj pravnih zastupnika Grada Slavonskog Broda koji su pokušali zaustaviti dražbu gradske imovine koja je počela u utorak u osam i pol sati ujutro zahtjevom za izuzećem suca Igora Buruša te predsjednika Općinskog suda i Županijskog suda u Slavonskom Brodu. To im nije pošlo za rukom te je sudac Buruš nastavio s održavanjem dražbe, pa su stoga predstavnici Grada zajedno sa svojim opunomoćenicima napustili javnu dražbu odnosno ročište.

'Mi imamo danas sastanak s Europskom komisijom u 14 sati u Zagrebu. Obavijestit ćemo javnost o tome što se događa u gradu Slavonskom Brodu vezano uz hrvatsko pravosuđe. Mislim da je ovo sumrak pravosuđa. Nemam više što reći', rekao je Duspara.