PROCES TEŽAK VIŠE OD 10 MIL. KUNA

Odgođen početak suđenja Fiorentiniju i Hajduku

16.10.2012 u 15:56

Bionic
Reading

Na splitskom Općinskom sudu danas je ponovno odgođeno suđenje bivšem direktoru Nogometnog kluba Hajduka Frediju Fiorentiniju i tom klubu koje optužnica tereti da su izbjegavanjem plaćanja poreza i prireza oštetitli državni proračun za gotovo 272 tisuće kuna jer je Fiorentinijeva obrana tražila da se taj sudski postupak spoji s drugom optužnicom kojom se Fiorentinija i Hajduk tereti da su oštetili proračun za više od devet milijuna kuna.

'Fiorentinijeva obrana traži da se te dvije optužnice spoje u jedan sudski postupak, a budući da je sutra sudsko izjašnjavanje o prigovoru njegove obrane o osnovanosti druge optužnice, danas moramo odgoditi početak suđenja za prvu optužnicu. Ako sutra bude odbijen prigovor Fiorentinijeve obrane o osnovanosti druge optužnice, ta optužnica postaje pravovaljana i ja mogu donijeti odluku o spajanju dviju optužnica u jedan sudski postupak', objasnila je danas sutkinja Marina Boko.

Ona je novo ročište za početak suđenja Fiorentiniju i Hajduku najavila za 29. siječnja 2013.

Ovo je drugi put da se odgađa početak suđenja Fiorentiniju i Hajduku po optužnici kojom ih se tereti za gotovo 272 tisuće kuna. Prvi je put početak tog suđenja odgođen 20. lipnja ove godine jer su optuženi i obrana tada, osim spajanja dviju optužnica u jedan sudski postupak, tražili i dodatno vrijeme za pripremu.

Po prvoj optužnici Općinskoga državnog odvjetništva, podignutoj u srpnju 2011., Fiorentinija se tereti da je od 1. siječnja 2005. do 30. rujna 2005. kao direktor Hajduka isplaćivao naknade igračima i sportskim trenerima s kojima je taj klub imao zaključene profesionalne ugovore te stipendistima kluba, a da nije uplatio porez na dohodak i prirez, čime je državni proračun oštetio za 271.996 kuna.

Drugom optužnicom Fiorentinija se tereti da je kao direktor Hajduka od 1. siječnja do 30. rujna 2008. isplatio naknade četvorici bivših igrača s kojima je taj klub imao zaključene profesionalne ugovore, a na te ugovore nije obračunao i uplatio propisani porez na dohodak i prirez te doprinose za mirovinsko i zdravstveno osiguranje. Po toj optužnici, na koju je obrana uložila prigovor o osnovanosti, o kojem će se sutra odlučivati, državni proračun oštećen je za više od devet milijuna kuna.