prijedlog možemo

Odbijeni amandmani: Ništa od strožih kazni za reklamiranje kockanja

21.04.2023 u 10:49

Bionic
Reading

Vladin predstavnik nije u petak u Hrvatskom saboru prihvatio zahtjev Kluba Možemo da se strože kažnjava kockanje na javnom mjestu i reklamiranje kockanja, prodaja alkohola maloljetnicima te zahtjev da se onemogući kažnjavanje osoba koje vrijeđaju političke dužnosnike.

Možemo je svoje zahtjeve uobličio u amandmane na izmjene Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira koje bi Sabor danas trebao izglasovati.

Vladin predstavnik Žarko Katić odbio ih je uz obrazloženje da njihov sadržaj nije i sadržaj izmjena koje Vlada predlaže.

Predlaže se samo povećanje iznosa novčanih kazni za prekršaje, naglasio je Katić navodeći i kako je osnovana međuresorna radna skupina za izradu novog zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira.

Zagovarajući amandmane svoga Kluba, Sandra Benčić upozorila je kako je Hrvatska, po nekim pokazateljima, prvak po kockanju u EU i kako taj problem treba ozbiljno shvatiti.

Reklame za kladionice su svuda oko nas, od prijevoznih sredstva, do panoa na ulicama, sve je to dostupno maloljetnicima, kazala je.

Možemo traži zabranu reklamiranja bilo koje vrste kockanja i povisivanje kazni do 4000 eura, a kod ponavljanja prekršaja i mjeru zabrane djelatnosti.

Traže i više kazne za prodaju alkohola maloljetnicima sa sadašnjih 20 do 100 eura na 700 do 4000 eura, a kod ponavljanja prekršaj i zabranu obavljanja djelatnosti.

Kazne za prodaju alkohola mlađima od 16 godina, odnosno djeci osnovnih škola, su niske, raširenost alkohola među djecom i mladima u Hrvatskoj je među najvećima u EU, rekla je Benčić.

Možemo se zauzimao i da se onemogući kažnjavanje osoba koje vrijeđaju političke dužnosnike. Benčić ne spori da se treba moći kažnjavati napad na službene osobe, no ističe da političari moraju imati „deblju kožu“.

Vladin predstavnik nije prihvatio ni amandmane koje je Klub Možemo podnio na izmjene Zakona o vodama, tražeći da se iz državnih tijela makne bočice s vodom. Nije u redu da trošimo novce i stvaramo toliko plastike tim više što je voda iz slavine zdrava, rekla je Benčić, čiji Klub zagovara da se besplatna ili voda uz nisku naknadu omogući za goste restorana, kantina i sličnih objekata.

Neprimjerenim da se ministarstvima, ali i u Hrvatskom saboru pije flaširana voda smatrala je i Katarina Peović (RF), no ni njen amandman nije prošao.