INICiJATIVA ZA OBRAZOVANJE

'Od Plenkovića tražimo da razriješi Barišića i Vican'

29.05.2017 u 11:49

Bionic
Reading

Inicijativa Građanski odgoj i obrazovanje (GOOD) na konferenciji za medije uoči ovotjednog prosvjeda 'Čekajući tramvaj zvan kurikularna reforma - godinu dana kasnije', zakazanog za 1. lipnja u 18 sati na Trgu bana Jelačića u Zagrebu, zatražila je od premijera Andreja Plenkovića da razriješi Pavu Barišića, resornog ministra, i Dijanu Vican, njegovu savjetnicu i šeficu Posebnog povjerenstva za imenovanje članova Ekspertne radne skupine (ERS) kurikularne reforme, zbog pogodovanja klijentelističkim skupinama

'Kurikularna reforma je zaustavljena dok EU preporučuje da se ona nastavi s izvornim ciljevima. Vidimo da sve više interesnih i ideoloških skupina želi nametnuti svoje interese u obrazovanje.

Voljeli bismo da je drugačije i smatramo da je naša dužnost nastaviti tražiti od Sabora i Vlade puno bolje. Vrijeme je da pokažemo da Hrvatska može i mora bolje', rekla je Martina Horvat iz GONG-a, pozvavši građane da sudjeluju u prosvjednoj povorci 1. lipnja od Trga bana Jelačića do Glavnog kolodvora.

Istaknula je da GONG traži od premijera Andreja Plenkovića da razriješi dužnosti Pavu Barišića i Dijanu Vican te da se ponovi postupak za izbor ERS-a.

'Prosvjeduje se jer se traži ostavka ministra Pave Barišića. Želimo da ministar odstupi, odnosno da premijer Plenković svojoj tajnici kaže da pripremi papire za njegovo razrješenje zbog plagiranja. Ministar pogoduje klijentelističkim skupinama, mijenja zakon kako ne bi bio procesuiran, omogućuje Damiru Borasu da ostane na mjestu rektora i nakon 65. godine života.

Na to građani ne smiju pristati. Različite marginalne skupine sustavno drmaju institucijama i pokazuje se da ministar Barišić nije sposoban', rekao je Marko Kovač iz inicijative GOOD.