ured predsjednika

Od mladih nada, preko novih kontroverznih zvijezda, do starih lisaca: Pročešljali smo Milanovićeve savjetnike

21.02.2020 u 18:37

Bionic
Reading

Trećeg dana mandata na Pantovčaku, predsjednik Zoran Milanović objavio je imena svojih savjetnika i dužnosnika, a mahom se radi o imenima o kojima se već špekuliralo u javnosti

U odnosu na opcije o kojima se raspravljalo, čini se da nedostaje još jedino savjetnik za područje kulture. Na tom mjestu trebala se naći Dora Ruždjak Podolski, intendantica Dubrovačkih ljetnih igara i redateljica s golemim kazališnim iskustvom, koja je između ostalog režirala proslavu ulaska Hrvatske u Europsku uniju.

U Milanovićevu timu savjetnička - odnosno dužnosnička - mjesta odnose se na obranu i nacionalnu sigurnost, vanjsku i europsku politiku, ljudska prava i civilno društvo te odgoj i obrazovanje. Tu je, kao i u mandatu bivše predsjednice Kolinde Grabar Kitarović, nekoliko 'posebnih savjetnika' koji tu dužnost obavljaju volonterski.

Novi predsjednik na Pantovčaku je zadržao dosadašnju glavnu tajnicu.

Dragan Lozančić

Savjetnik za obranu i nacionalnu sigurnost definitivno je najveća zvijezda Milanovićeva savjetničkog tima. Nekadašnji je ravnatelj Sigurnosno-obavještajne agencije (SOA), smijenjen na inzistiranje bivše predsjednice Grabar Kitarović uz nejasno obrazloženje da je 'izgubio njeno povjerenje', a na kojega se kasnije obrušila i neobičnim tvrdnjama da se 'miješao u izborne procese'. Zgroženi glavni politički akteri tražili su da se razjasne te optužbe, no imenovanje na Pantovčak po svemu sudeći bit će dokaz službene rehabilitacije i po ovoj temi više se neće čačkati.

  • +6
Dragan Lozančić Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek/PIXSELL

Lozančić je i dosad uživao povjerenje većeg dijela vlasti, što dokazuje činjenica da na mjesto savjetnika predsjednika dolazi s mjesta ravnatelja Državne uprave za spašavanje i posebnog savjetnika ministra unutarnjih poslova Davora Božinovića. Proteklih godina, tvrdi se, bio je angažiran na nekim konzultantskim poslovima u Albaniji i Sjevernoj Makedoniji, no od toga će sada odustati.

Kao kuriozitet izdvajamo podatak da uz hrvatsko posjeduje američko državljanstvo.

Orsat Miljenić

Predstojnik Ureda i savjetnik za vanjsku i europsku politiku Milanovićev je najbliži suradnik i šef kampanje. Trenutno je saborski zastupnik, prethodno ministar pravosuđa u SDP-ovoj vladi, a još ranije odvjetnik čije su prezime zapamtili mnogi građani suočeni s ovrhama. Dio karijere proveo je i u diplomaciji - u hrvatskom veleposlanstvu u Nizozemskoj, zatim kao predstojnik Ureda za odnose s Haškim sudom te zamjenik ministra za europske integracije Nevena Mimice.

  • +12
Orsat Miljenić Izvor: Pixsell / Autor: Sanjin Strukic/PIXSELL

Pored saborske plaće, zarađuje još oko 55 tisuća kuna godišnje, a sa suprugom posjeduje jedan i pol stan u Zagrebu, nešto pokretnina i dionica te ušteđevinu od ukupno 110 tisuća eura i 130 tisuća kuna.

Melita Mulić

Nekadašnja saborska zastupnica SDP-a ujedno je supruga SDP-ovog zastupnika Igora Dragovana, a koji je značajno sudjelovao u predizbornoj kampanji. Mulić će biti predsjednička savjetnica za ljudska prava i civilno društvo.

  • +7
Melita Mulić Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek/PIXSELL

>>> Milanović za savjetnicu uzeo suprugu poznatog SDP-ovca i žestoku kritičarku Davora Bernardića

Sedam godina bila je zaposlena u Ministarstvu vanjskih poslova, a nakon što je Kukuriku koalicija 2011. pobijedila na parlamentarnim izborima, ušla je u Sabor kao zamjenica Tomislava Sauche. Bila je članica Odbora za ljudska prava i prava nacionalnih manjina. Kada je Milanović zamrznuo saborski mandat i kada je Davor Bernardić preskočio nju i u Sabor poslao Alena Preleca, žestoko ga je kritizirala zbog izostavljanja žena.

Jadranka Žarković

Savjetnica za odgoj i obrazovanje zasad je najkontroverznije ime u novoj postavi na Pantovčaku. Bivša je ravnateljica Agencije za odgoj i obrazovanje, ali i zaposlenica zagrebačke gimnazije koju je pohađao Milanovićev sin, po svemu sudeći u vrlo dobrim odnosima s predsjednikovom suprugom Sanjom Musić Milanović. Sociolog Žarko Puhovski njeno imenovanje komentirao je riječima da se predsjednik 'više boji svoje žene, nego civilnog društva'.

>>> Ministrica Divjak: Nemam nešto dobro za reći o Milanovićevoj savjetnici za obrazovanje Jadranki Žarković

Na sve kritike ovaj je odgovorio riječima da 'Žarković ne pripada nijednom klanu, ali očito nekome smeta'.

  • +2
Jadranka Žarković Izvor: Pixsell / Autor: Miranda Cikotic/PIXSELL

Njen mandat u Agenciji za odgoj i obrazovanje mediji i stručnjaci mahom su jednoglasno opisali kao 'stručno posve beznačajan', a silno joj je zamjereno slanje učitelja i nastavnika na usavršavanja na kontroverzne konferencije udruge U ime obitelji, kao i Hrvatskog generalskog zbora. Neki od sudionika prosvjetare su poučavali kako je 'osoba koja je primila vjerski odgoj bolji čovjek od drugih' te o 'opasnosti da djeca s homoseksualnim sklonostima ‘pervertiraju’ njihovu djecu'.

Pomalo nezgodno za predsjednika koji promovira ideju da 'svatko ljubi koga voli'.

Nikola Jelić

Imenovanje nekadašnjeg novinara, ali i bivšeg glasnogovornika SDP-ove vlade, za novog glasnogovornika Ureda predsjednika Republike Hrvatske očekivano je i logično jer se radi i o glasnogovorniku njegove kampanje.

Jelić je početak rata proveo na istočnoslavonskom bojištu kao pripadnik 105. brigade Hrvatske vojske, a svoju novinarsku karijeru započinje 1992. kao honorarni suradnik u zagrebačkom dopisništvu Slobodne Dalmacije te se sljedeće godine seli u Novi list. Godine 1998. počinje raditi u Jutarnjem listu i Globusu, sve do 2014. godine, kada odlazi u Vladu.

  • +6
Nikola Jelić Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek/PIXSELL

Nakon SDP-ovog gubitka izbora zapošljava se kao stariji savjetnik u Millenium promociji, a kao kuriozitet izdvajamo to da je s Krešimirom Macanom preuzeo krizno komuniciranje u Agrokoru u kratkom periodu kada je ondje uzde držao Antonio Alvarez III.

Marijan Mareković

Posebni savjetnik predsjednika Republike za veterane Domovinskog rata - kraće: savjetnik za branitelje - umirovljeni je general, bivši ratni zapovjednik Tigrova i zamjenik načelnika Glavnog stožera.

Mareković je bio suradnik i bivše predsjednice Kolinde Grabar Kitarović jer je vodio Povjerenstvo za vojna priznanja i odlikovanja te bio član njezinog Vijeća za domovinsku sigurnost. Kao kuriozitet izdvojimo to da je bio ratni zapovjednik današnjem ministru hrvatskih branitelja Tomi Medvedu.

  • +5
Marijan Mareković Izvor: Pixsell / Autor: Marko Lukunic/PIXSELL

Mareković se umirovio 2012. s dužnosti glavnog inspektora obrane i od tada je predsjednik uprave firme Pleter, nastale izdvajanjem ugostiteljske djelatnosti iz Ministarstva obrane. Sindikat djelatnika u vojsci i državnim službama prošle godine optužio ga je da svjesno krši zakone i vodi državnu tvrtku u propast te da pogoduje određenim tvrtkama - dobavljačima, dok je Mareković odgovorio da se radi o klevetama i lažima jednog sindikalista koji je činio najteže prekršaje.

Velibor Mačkić

Profesor na Katedri za ekonomsku teoriju Ekonomskog fakulteta u Zagrebu Velibor Mačkić (36) službeno je imenovan posebnim savjetnikom za ekonomiju. Radi se o znanstveniku koji je na glasu kao 'originalni analitičar', često se pojavljivao u javnosti. Doktorirao je na temu 'Utjecaj političara i birača na političko-proračunski ciklus'.

>>> Mladi ekonomist koji će savjetovati Milanovića vidi turizam kao 'apsolutno prokletstvo', a za domaću političku elitu kaže da je 'zastrašujuće netransparentna'

'Ako smo u Ustavu definirali Hrvatsku kao socijalnu državu, onda je kao takvu moramo i braniti. I to ne samo oni koji rade u javnom i državnom sektoru, već i oni kojima je ona osigurala profesionalni i osobni uspjeh. Odrastao sam u takvoj Hrvatskoj, ne sramim se reći da sam i dijete socijalne države', rekao je nedavno za Novi list.

Velibor Mačkić Izvor: Pixsell / Autor: Goran Stanzl/PIXSELL

Smatra da za Hrvatsku turizam 'nije spas nego prokletstvo' jer bismo bez njega ulagali u znanje i drugačije se ponašali, a smatra i da hrvatsko društvo nije spremno provoditi reforme u dobrim vremenima i da za prave reformske odluke treba imati jake državnike.

'Naše političke elite su zastrašujuće netransparentne. Naš proračun nije transparentan, donošenje javnih politika je netransparentno, naše reforme su netransparentne', smatra Mačkić.

Julije Domac

Imenovanje koje je silno razveselilo civilno društvo i aktiviste u borbi protiv klimatskih promjena odnosi se na Julija Domca - možda ne zbog njega samoga, nego funkcije koja prvi put dolazi na Pantovčak. On će, naime, biti posebni savjetnik predsjednika Republike za energiju i klimu.

  • +2
Julije Domac Izvor: Pixsell / Autor: Marko Prpic/PIXSELL

Domac je od 2008. godine ravnatelj Regionalne energetske agencije Sjeverozapadne Hrvatske (Regea), a od 2013. i predsjednik Europskog udruženja regija i energetskih agencija za energiju i okoliš (FEDARENA), čije je sjedište u Bruxellesu. Savjetuje Europsku komisiju kao pozvani ekspert u više radnih tijela, a od 2017. član je i Političkog odbora EU-a Covenant of Mayors.

Ima vlastitu web stranicu na kojoj se predstavlja kao 'inženjer, uvijek optimist, ravnatelj i predsjednik'.

Mirjam Katulić

Glavna tajnica Ureda predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar Kitarović od danas je službeno glavna tajnica Ureda predsjednika Republike Hrvatske Zorana Milanovića.

Dragana Podner

O novoj šefici protokola Predsjednika Republike Hrvatske zna se malo ili ništa. Dolazi iz sustava Ministarstva unutarnjih poslova, u kojem je 2015. godine imala ulogu voditeljice službe za protokol, a nakon smjene vlasti obično ju se predstavljalo kao 'zaposlenicu Kabineta ministra'.

Bartol Šimunić

Pomoćnik glasnogovornika Ureda predsjednika Bartol Šimunić (31) jedan je iz tima ljudi angažiranih u Milanovićevoj predsjedničkoj kampanji, fokusiran prije svega na društvene mreže.

Bio je i volonter u kampanji Kukuriku koalicije 2011. godine, potom se zaposlio u jednoj marketinškoj agenciji, da bi se 2015. godine vratio u SDP kao šef digitalnih komunikacija. Potom ponovno odlazi u privatnu tvrtku, a prošle godine kao volonter ulazi u Milanovićev tim.

'Bit će ovo pravi izazov za mene! U kampanji smo već utabali dobar put, pa ćemo tako nastaviti komunicirati i dalje, društvene mreže nećemo ugasiti, a sve svoje kolege već dobro poznajem', kazao je za Slobodnu Dalmaciju, uz dodatak da 'u ovoj fazi života ne želi biti političar'.