PORODILJNI DOPUST

Objavljen popis: Evo kako stoji Hrvatska po broju plaćenih porodiljnih dana

03.07.2023 u 16:58

Bionic
Reading

Globalna mreža World of Statistics objavila je listu zemalja i broj plaćenih dana porodiljnog dopusta u tim zemljama. Hrvatska se nalazi pri vrhu svjetskih zemalja prema broju plaćenih dana porodiljskog dopusta

U današnjem brzom i zahtjevnom svijetu podrška zaposlenim roditeljima, posebno novim majkama, od najvećeg je značaja. No, politika porodiljnog dopusta uveliko se razlikuje od zemlje do zemlje, prenosi N1.

Prema podacima globalna mreže World of Statistics, na vrhu liste je država San Marino koja novim majkama daje čak 635 dana plaćenog porodiljnog dopusta. Iza San Marina je Bugarska s 410 plaćenih dana. Treće mjesto dijele Albanija i Bosna i Hercegovina s 365 dana, koje osiguravaju punu godinu plaćenog porodiljnog dopusta, demonstrirajući svoju posvećenost politikama koje su pogodne za obitelj.

Na petom mjestu nalazi se Slovačka s 238 dana, zatim Hrvatska s 208, Češka sa 196, te Indija, Irska i Venezuela na 10. mjestu sa 182 dana.

Iako ove zemlje prednjače u pogledu plaćenog porodiljskog dopusta, važno je napomenuti da i druge zemlje imaju značajne politike. Zemlje poput Kanade, Njemačke i Japana pružaju respektabilne periode plaćenog dopusta kao podršku novim majkama.

S druge strane, Sjedinjene Američke Države trenutno nemaju savezni zakon koji nalaže plaćeni porodiljni dopust, a odluku o tome prepuštaju pojedinim državama i poslodavcima. Nedostatak savezne politike, američkim majkama, koje se često bore uspostaviti ravnotežu između posla i obiteljskih obaveze.