objavljen nacrt

Obavijest stanovnicima Splita: Imate 30 dana da date svoje mišljenje o Strategiji razvoja grada do 2030.

01.03.2023 u 15:24

Bionic
Reading

Nacrt „Strategije razvoja grada Splita do 2030.“ objavljen je u srijedu na javnom savjetovanju, na internetskoj stranici Grada Splita, savjetovanje će trajati 30 dana, a svi zainteresirani građani u tom razdoblju mogu poslati svoje komentare

Na izradi „Strategije razvoja grada Splita do 2030.“ radilo je više od 80 stručnjaka sa svih sastavnica Sveučilišta u Splitu te prometni stručnjaci zagrebačkog Fakulteta prometnih znanosti.

Svoj doprinos strateškom dokumentu dali su i mnogi predstavnici civilnog, javnog i privatnog sektora uključeni kroz 24 tematske fokus grupe, zatim članovi Partnerskog vijeća, kao i Glavnog odbora Strategije (predstavnici političkih stranaka iz Gradskog vijeća) u tri različita sastava, naveli su iz splitske gradske uprave.

Svoje inpute u različitim fazama izrade Strategije kroz javne online ankete dali su i građani.

Nacrt Strategije razvoja Splita sastoji od nekoliko dijelova - analize stanja (cjelovita analiza), SWOT analize, vizije i prioriteta, ciljeva te okvira za praćenje provedbe.

Za Strategiju je proveden i postupak ocjene o potrebi strateške procjene utjecaja na okoliš (SPUO), koji je 'utvrdio kako za istu nije potrebno provesti stratešku procjenu utjecaja na okoliš', kažu iz Grada Splita.

Nakon provedenog javnog savjetovanja i na temelju prikupljenih komentara, kompletirat će se i Akcijski plan Strategije.

Proces izrade Strategije razvoja Splita započeo je u 2019. detaljnom analizom stanja koja se sastoji od značajnog broja podataka i informacija prikupljenih od niza javno-pravnih tijela u razdoblju od 2013. do 2017., uključujući i dostupne podatke iz 2018. godine.

Nakon COVID-19 epidemije, analiza stanja dodatno je ažurirana prikupljanjem novih podataka i/ili anketama te intervjuima s ključnim dionicima u područjima u kojima su izrađivači detektirali da je pandemija donijela značajnije promjene.

Iz gradske uprave napominju da su se neke od indikativnih aktivnosti Strategije već provele ili počele provoditi, jer, kažu, Strategija je „živi dokument“ koji predstavlja putokaz za smjer u kojem se grad Split želi razvijati.

Iz Grada pozivaju građane da pošalju svoje komentare i time daju doprinos finalizaciji temeljnog strateškog akta, kojim se definira smjer razvoja Splita u trećem desetljeću 21. stoljeća.

Dokumentaciji za javno savjetovanje možete pristupiti na ovoj poveznici.