Red Bernarda O'Higginsa

Novi uspjeh Željka Reinera: Primit će najviše civilno odličje Čilea

13.09.2019 u 09:48

Bionic
Reading

Potpredsjednik Hrvatskoga sabora Željko Reiner primit će poslijepodne u palači Dverce visoko odličje Republike Čilea. U povodu obilježavanja nacionalnog dana Republike Čilea, akademik Reiner primit će najviše civilno odličje te zemlje koje može primiti strani državljanin – Red Bernarda O'Higginsa

Odličje će akademiku Reineru uručiti privremeni otpravnik poslova Republike Čilea Maximiliano Jara Pozo u nazočnosti visokih dužnosnika RH, predstavnika diplomatskog zbora u RH te drugih uzvanika.

Prije godinu dana, Željko Reiner primio je talijansko odlikovanje Reda zvijezde koje se dodjeljuje za promicanje talijanske kulture i jezika. Odlikovanje mu je uručio talijanski veleposlanik u RH Adriano Chiodi Cianfarani u nazočnosti predsjednika Hrvatskoga sabora Gordana Jandrokovića, predsjednika vlade Andreja Plenkovića, predsjednika Ustavnog suda Miroslava Šeparovića, saborskih zastupnika te velikoga broja diplomatskih predstavnika i drugih gostiju.

Reiner je u svom obraćanju na talijanskom jeziku zahvalio prije svega predsjedniku Italije na ukazanoj časti te veleposlaniku Cianfaraniju kao i cijelom talijanskom narodu koji su prepoznali njegova zalaganja u jačanju prijateljstva i suradnje između Italije i Hrvatske.

Prethodno, Reiner je proglašen hrvatskim vitezom Viteškog Reda Svetog Groba Jeruzalemskog, zajedno s dva svećenika i šest laika. Euharistijsko slavlje u zagrebu i sam obred predvodio je američki kardinal Edwin Frederick O'Brien, Veliki meštar Viteškoga Reda Svetoga Groba Jeruzalemskog.

Prije obreda proglašenja, hrvatski vitezovi su gotovo tri zadnje godine prolazili duhovne obnove i pripremali se za vitezove jedinog viteškog reda koji je izravno podređen Svetom Ocu.

Reiner je dobitnik i jednog od najviših španjolskih odličja – Kraljevskog odličja Izabele Katoličke, kojim ga je odlikovao španjolski kralj Filip VI, a odličje je akademiku Reineru uručio španjolski veleposlanik Eduardo Aznar. Tom prilikom Reiner je rekao da će sebi dozvoliti da 'živi u nadi, možda tek iluziji, da je uistinu doprinio još boljim odnosima Španjolske i Hrvatske koji su oduvijek bili odlični'.

'No, da citiram španjolskog književnika Javier Mariasa: 'Iluzije su važne. Što pretpostaviš ili čega se sjećaš može biti jednako tako važno kao i ono što se stvarno događa'', kazao je Reiner.