SVEČANA INAUGURACIJA

Novi splitski rektor: 'Ponosim se Plenkovićem'

24.10.2018 u 18:35

Bionic
Reading

Novoizabrani rektor Sveučilišta u Splitu Dragan Ljutić stupio je na dužnost i to obilježio svečanom inauguracijom na kojoj su, između ostalih, prisustvovali premijer Andrej Plenković i nekoliko članova Vlade. Ljutić je najavio da će u njegovom mandatu prioritet biti na potrebama studenata, jačanju pozicije Sveučilišta i međunarodnoj suradnji, posebno sa sveučilištima s područja Mediterana

'Posjetili su nas predstavnici iz Gdanjska, Bresta i Cadiza, formira se mreža sveučilišta na moru, posvećenih moru i vezanim uz more. Perspektiva Splita u tom kontekstu je vrlo interesantna i već smo dobili ponude za sudjelovanje u europskim projektima, ali i ponude za suradnju s brojnim učilištima srednje Europe', kazao je Ljutić.

'U fokusu mene i tima mojih suradnika bit će studenti: nastojat ćemo im omogućiti adekvatan smještaj, kvalitetne uvjete studiranja i najsuvremeniji pristup današnjem znanju kroz edukaciju znanstvenog kadra i opremu na fakultetima', dodao je novi rektor. Kazao je i da visok plasman Splitskog sveučilišta na svjetskim rang listama, gdje je već dvije godine prepoznato kao najbolje hrvatsko sveučilište, nije slučajan jer se na tome radi već godinama.

Ljutić je bio posebno oduševljen činjenicom da se na njegovoj svečanoj inauguraciji pojavio premijer Plenković, s kojim je povezan rodbinskim vezama: kako je sam potvrdio za tportal nakon izbora za rektora, njegova supruga i Plenkovićeva majka su rođakinje, no to nije utjecalo na sam proces.

  • +2
Dragan Ljutić novi je rektor Sveučilišta u Splitu Izvor: Pixsell / Autor: Ivo Čagalj

'Ponosim se ovom vladom i ovim premijerom i mislim da je najbolji hrvatski premijer dosad, čovjek koji rješava probleme. Istina je da smo povezani, međutim jako dobro se zna kako teče proces izbora rektora i poznato je da se 35 članova Senata izjašnjava tajnim glasanjem', kazao je, osjetivši potrebu prisnažiti svoje oduševljenje:

'Dakle, ja se ponosim Andrejem i mislim da imamo vrsnog političara zapadnoeuropskog tipa i na to se moramo polako privikavati.'