PACKA DRŽAVNE REVIZIJE

Novcem za honorare razbacivalo se i Ministarstvo turizma

12.08.2016 u 21:34

Bionic
Reading

Packu od Državne revizije dobilo je i Ministarstvo turizma u mandatu bivšeg ministra Darka Lorencina. Uvjetno mišljenje dobili su zbog prevelikog iznosa isplaćenog ugovorima o djelu, što je boljka i ostalih ministarstva koje je pročešljao Državni ured za reviziju. Nađena je i nepravilnost u korištenju sredstava za reprezentaciju

Ministarstvo je u Lorencinovo vrijeme angažiralo 21 vanjskog suradnika, od toga njih sedam iz susjednog Ministarstva mora, prometa i infrastrukture. Revizija je pokazala kako je na honorare tako potrošeno 698.924 kune, što je 2,8 posto od ukupne mase novca za plaće zaposlenika Ministarstva, a zakonom je propisano da novac za honorare ne smije prelaziti dva posto od ukupne mase plaća.

Zamjeraju im i činjenicu da su pojedinci dobivali honorare za usluge koje uobičajeno spadaju u opis posla zaposlenika Ministarstva, poput arhiviranja, kadrovskih poslova, priprema kolegija… Iz Ministarstva su se pred revizorima pravdali činjenicom da imaju 48 posto manje zaposlenih nego što je predviđeno te da je tada bila na snazi odluka o zabrani zapošljavanja.


Uvjetno mišljenje Ministarstvo turizma dobilo je i zbog nepravilna korištenja novca za reprezentaciju. Naime, novac su koristili zaposlenici koji za to nisu ovlašteni te uz to u nekim slučajevima nisu ni priloženi računi o potrošenim sredstvima za reprezentaciju.

Iako su ta sredstva korištena mimo odredbi, zaposlenici Ministarstva bili su štedljivi pa je tako u 2015. na reprezentaciju potrošeno 567 tisuća kuna što je 32 posto manje od planiranog.