REVIZIJA U MINISTARSTVU GOSPODARSTVA

Vrdoljak savjetnike za arbitražu plaćao 2.200 kuna po satu

11.08.2016 u 14:34

Bionic
Reading

Državni ured za reviziju dao je uvjetno mišljenje i Ministarstvu gospodarstva zbog pozamašnog prekoračenja zakonskog limita plaćanje usluga na temelju ugovora o djelu. Riječ je o milijunima kuna za vanjske suradnike koji su plaćani više od vije tisuće kuna po satu za poslove vezane za arbitražni spor s Mađarskom

Tako je prošle godine Ministarstvo gospodarstva dok mu je na čelu bio HNS-ov Ivan Vrdoljak vanjskim suradnicima isplatilo više od 3,7 milijuna kuna tj. 6,9 posto od ukupne mase plaća zaposlenika Ministarstva, a zakonom je propisano da iznos plaća za vanjske suradnike ne smije premašiti dva posto od ukupne mase plaća, istaknuto je u nalazu Državnog ureda za reviziju

Riječ je o ugovorima o djelu za 26 vanjskih izvršitelja koji su nudili savjetodavne usluge vezano za arbitražni postupak s Mađarskom u slučaju INA - MOL. Ministarstvo gospodarstva nalaz ne prihvaća te se pravdaju kao je Vlada RH dala suglasnost Ministarstvu gospodarstva za zastupanje pred Međunarodnim centrom za rješavanje investicijskih sporova u Washingtonu i Odluku o davanju suglasnosti za zastupanje pred arbitražnim sudom u Ženevi.


Kažu kako je za vođenje arbitražnog postupka angažirano odvjetničko društvo te su o ugovoru o djelu angažirani domaći i strani vještaci.

Njima je Hrvatska plaćala neto iznos od čak 2.280 kuna po satu. Oni su bili zaduženi za analizu dokumentacije u vezi s arbitražnim postupkom, prikupljanje i analize sudske prakse, pripreme za sastanke i slično.

Podsjetimo, Državni ured za reviziju našao je i niz nepravilnosti u radu Ministarstva vanjskih i europskih poslova za vrijeme mandata Vesne Pusić. Otkriveno je kako je administrativnoj tajnici nezakonito isplaćeno 300 tisuća kuna honorara. Uvjetno mišljene revizori su dali i zbog činjenice da zgrada za hrvatsko veleposlanstvo u Bruxellesu nakon dvije godine od kupnje za 11,5 milijuna eura zjapi prazna. Za nju nije izdana ni građevinska dozvola za adaptaciju, a za radove bi trebalo izdvojiti još više od pet milijuna eura.