ZAKON O SUDOVIMA

Nova pravila: Od sad će sve presude biti dostupne na internetu

12.08.2023 u 10:46

Bionic
Reading

U savjetovanju sa zainteresiranom javnošću nalazi se prijedlog izmjena Zakona o sudovima koji bi mogao značiti veliku prekretnicu u transparentnosti rada sudova, znatno olakšati uvid u sudsku praksu i postati snažan antikorupcijski alat, piše u subotu Jutarnji list.

Hoće li to i postati ovisi o sadržaju pravilnika koje će u roku od dva mjeseca donijeti ministar pravosuđa i uprave i njima razraditi zakonske odredbe.

Riječ je o tome da se u zakonu namjerava propisati "obveza javne objave svih sudskih odluka kojima se postupak dovršava na posebnoj mrežnoj stranici uz prethodnu anonimizaciju i poštivanje pravila o zaštiti osobnih podataka".

Drugim riječima, sve sudske presude trebaju proći proces anonimizacije i biti objavljene na internetu tako da svakome budu dostupne.

Trenutačno se objavljuju odabrane sudske odluke, a objava je, kako se i navodi u obrazloženju zakonskog prijedloga koje je izradilo Ministarstvo pravosuđa i uprave, omogućena kroz poseban informacijski sustav Vrhovnog suda (SupraNova).

- Baza podataka u navedenom informacijskom sustavu je ograničenog opsega i ne postoji automatizirani način anonimizacije, već istu provode sudski službenici - ističe se u obrazloženju.

Druga vrlo važna izmjena odnosi se na postupke obiteljskog nasilja. Posljednjih godina osnovano je više radnih skupina koje rade na izmjenama zakona, pripremaju edukacije, no sudovi su i dalje iznimno blagi prema obiteljskim nasilnicima, piše novinarka Jutarnjeg lista Ivanka Toma.