UPITNI KOMPROMISI

Norveška: Laburisti krenuli u koalicijske pregovore s centristima i socijalistima

14.09.2021 u 14:49

Bionic
Reading

Norveška Laburistička stranka je nakon pobjede na parlamentarnim izborima počela u utorak koalicijske pregovore s blokom lijevog centra, a u središtu razgovora o formiranju nove vlade su naftna industrija i klimatske promjene

Od laburističkog čelnika Jonasa Gahra Stoerea se očekuje da se pozabavi pitanjima koja muče njegove glasače, a posebice se to odnosi na globalno zatopljenje, smanjivanje socijalne nejednakosti uz istodobnu postupnu energetsku tranziciju, tj. blagi i postupan izlazak iz naftne ekonomije kako bi se očuvala radna mjesta.

Stoere će nastojati pridobiti Stranku centra, koja uživa potporu ruralnog stanovništva, i većinom urbanu Socijalističku ljevicu, čime bi koalicija raspolagala s 89 mjesta u parlamentu, četiri više od potrebne većine u jednodomnom parlamentu - Stortingu, koji broji 169 mjesta.

"Više nas toga ujedinjuje nego što nas dijeli", rekao je Stoere.

On mora uvjeriti centriste i socijaliste da pristanu na kompromis glede raznih politika, od nafte i privatnog vlasništva do odnosa zemlje s Europskom unijom.

Posebice ih mora privoliti na kompromis glede energetske politike koja uključuje ograničeni nastavak eksploatacije nafte uz istovremeno smanjivanje emisija CO2.

Norveška je najveći izvoznik ugljikovodika u zapadnu Europu. Dnevno proizvodi oko četiri milijuna barela nafte. Na naftu otpada preko 40 posto svih izvoznih prihoda.

Konzervativna premijerka Erna Solberg je poručila da će odmah odstupiti s vlasti čim nova vlada bude spremna. Vladu je vodila osam godina.

Stoereova vlada mogla bi biti ustoličena sredinom listopada.

Rezultati izbora su pokazali da laburistima nisu za formiranje vlade potrebni niti marksisti Crvene stranke niti Zeleni, što znači da neće biti pritisaka za poduzimanje velikih promjena.

Analitičari ocjenjuju da laburisti neće provesti nikakve drastične promjene u naftnoj industriji.