ubojstva diljem zemlje

Njemačka optužila pripadnika gambijskih snaga zbog zločin protiv čovječnosti

03.03.2022 u 15:43

Bionic
Reading

Više državno odvjetništvo je podiglo optužnicu protiv bivšeg pripadnika oružanih snaga Gambije zbog zločina protiv čovječnosti, ubojstva i pokušaja ubojstva u razdoblju od 2003. do 2006.

"Bai L. je u razdoblju između 2003. i 2006. pripadao specijalnim postrojbama oružanih snaga Gambije koje su izvršavale ubojstva diljem zemlje. Postoji osnovana sumnja da je 45-godišnji optuženik sudjelovao u najmanje tri akcije kojima je cilj bio likvidacija i zastrašivanje građana Gambije", stoji u optužnici.

Među žrtve ovih specijalnih postrojbi, tzv. "Patrol Teama", spada i poznati odvjetnik i novinar koji je radio kao dopisnik agencije AFP iz Gambije.

Specijalni odred je radio u korist tadašnjeg predsjednika Gambije Yahye Jammeha, koji je na vlast došao pučem i 2017., nakon 22 godine na vlasti bio prisiljen pobjeći iz zemlje. Njegova vladavina je bila obilježena pritiscima na političke protivnike.

Bai L. je uhićen u ožujku prošle godine u Hannoveru.

Njemačka je vrlo ustrajna kada su u pitanju zločini protiv čovječnosti i već je pokrenula nekoliko procesa zbog takvih zločina. Sudski procesi uglavnom vode protiv bivših pripadnika snaga sirijskog diktatora Bašara el Asada.