zračna luka split

Ni Ivan Pavle, ni Meštrović, ni Faust Vrančić, već - Sveti Jerolim Dalmatinac: Tko je zapravo bio svetac po kojemu će se zvati splitski aerodrom?

02.04.2021 u 14:42

Bionic
Reading

Zračna luka Split, nedavno potpuno obnovljena i proširena s godišnjim prometom koji je do krize s koronavirusom tek neznatno zaostajao za brojkama zagrebačkog aerodroma, u budućnosti bi mogla biti nazvana po svetom Jeronimu Dalmatincu - zaštitniku Dalmacije, teologa, prevoditelja, knjižničara, učitelja i studenata, jednom od najznačajnijih intelektualaca starog doba i prvom prevoditelju Biblije na latinski

Ova inicijativa u javnom prostoru se spominje već dulje vrijeme, a formalizirana je ovotjednim sastankom splitsko-dalmatinskog župana Blaženka Bobana s gradonačelnicima Splita, Kaštela i Trogira. S njega je u javnost plasirana tvrdnja da su gradonačelnici 'podržali inicijativu župana za preimenovanjem Zračne luke Split u Zračnu luku sv. Jeronima Dalmatinca', no zapravo nije tako: dogovoreno je tek osnivanje savjeta koji će o preimenovanju raspravljati.

'U njega će biti pozvani stručnjaci iz Crkve i druge ugledne javne osobe, akademici, novinari i stručnjaci za brendiranje, kako bi u javnoj raspravi prikupili što više argumenata s kojima bi upoznali nadležno Ministarstvo i Vladu RH o značaju imenovanja Zračne luke imenom sv. Jeronima Dalmatinca, znamenitoga svećenika, crkvenoga naučitelja i jednoga od četiri crkvena oca zapadne Crkve', objavili su iz Splitsko-dalmatinske županije.

Tportalu je potvrđeno da se promjena ipak neće dogoditi prije svibnja, dakle uoči lokalnih izbora, što je po svemu sudeći bio plan župana Blaženka Bobana.

Većinski vlasnik Zračne luke je Republika Hrvatska, manjinski Splitsko-dalmatinska županija, a svoje udjele u vlasništvu imaju gradovi Split, Trogir i Kaštela. Odluka o promjeni naziva morala bi proći preko Skupštine, a onda i Nadzornog odbora ove tvrtke.

'Andro Krstulović Opara nije bio sklon ovoj ideji, logično je da se aerodrom nastavi nazivati po Splitu kao drugom najvećem gradu u državi, ali čini se da popušta i mijenja mišljenje jer je svjestan da do promjene ionako neće doći u skorije vrijeme', rekao je za tportal jedan od najbližih suradnika splitskog gradonačelnika.

Savjet za preimenovanje aerodroma, naime, još uvijek nije osnovan, niti je poznato kada će se to dogoditi i tko će u njemu sjediti.

Predsjednik Nadzornog odbora Zračne luke Split je Josip Marković, Solinjanin kojega se smatra bliskim političkom tajniku HDZ-a Anti Sanaderu. On je za tportal potvrdio da se o ovoj odluci neće raspravljati na predstojećoj sjednici.

'Da, išlo se prema nazivanju po svetom Jeronimu Dalmatincu, ali savjet će utvrditi konačni prijedlog o kojemu će odluku donijeti većinski vlasnici. Osobno vjerujem da je brendiranje dobro i da Zračna luka zaslužuje kvalitetno i prepoznatljivo ime, koje je vezano uz Dalmaciju i samu županiju', kazao nam je Marković.

  • +4
Zračna luka Split Izvor: Pixsell / Autor: Miranda Cikotic/PIXSELL

Neslužbeno, u kuloarima se za splitski aerodrom spominjalo još nekoliko mogućih imena - od Ivana Pavla Drugog, preko Ivana Meštrovića i Fausta Vrančića, do Olivera Dragojevića. Svetom Jeronimu davala se prednost jer se radi o zaštitniku Dalmacije i Splitsko-dalmatinske županije, osobi kojoj se pripisuje znamenita izjava 'Oprosti mi Bože jer sam Dalmatinac'.

O ovom svecu knjigu je nedavno objavio novinar Slobodne Dalmacije Damir Šarac, koji za tportal objašnjava zašto se radi o značajnoj povijesnoj ličnosti.

'Sveti Jeronim Dalmatinac, prevoditelj Biblije, jedan od najvećih intelektualaca starog svijeta i znanstvenik koji je dao važan pečat kršćanstvu, svakako zaslužuje 'revival' u hrvatskom društvu, u kojemu je pomalo zaboravljen u dvadesetom stoljeću. Inicijativa za ime aerodroma svakako spada u takve pomake, ali i buduća najveća splitske crkva s imenom Jeronimovim koja će se graditi blizu sveučilišnog kampusa, gdje je upravo i mjesto Jeronimu kao antičkom znanstveniku i piscu, a već odavno tamo su gradske vlasti odlučile postaviti i njegov spomenik. Uostalom, vrijeme je brandova, a u to ne spadaju samo prošek, ulje i pršut, spadaju nego i značajne povijesne osobe poput Tesle ili Jeronima i ako je kroz svu povijest nazivan Dalmatincem, a tako ga zovu i njegovi suvremenici, pa zbog čega bismo se mi skanjivali smatrati ga svojim?', pita Šarac.

'Jer Jeronim ipak nije bio 'bilo tko i neki tamo' niti u svom vremenu, a niti u današnjem: bio je prava zvijezda antičke znanosti, doduše nepopravljivi svađalica, ali i neizmjerno mudar i vrijedan lik, jedan od ranih trasera puta kojim se razvijala kršćanska filozofija. Jedan je i od prvih boraca za jednaka prava žena, za pravo na obrazovanje i emancipaciju, a to je i pokazao primjerom, družeći se s uglednim i pametnim ženama svog vremena, zbog čega je često bio prozivan. Njegov karakter bio je vrlo privlačan umjetnicima, pa je Jeronim jedan od najslikanijih svetaca kršćanstva, nećete naći niti jednog značajnijeg starijeg umjetnika, od Leonarda do Rembrandta, koji se nije okušao baš na Jeronimu. I jedan od najvećih europskih samostana Mosteiro dos Jeronimos u Lisabonu, građen je kao zavjet za otkriće novog svijeta i posvećen baš njemu', dodaje ovaj novinar.

'Jeronim je bio rimski građanin i sasvim sigurno Dalmatinac, pa tako i na temelju porijekla možemo biti njegovi 'fanovi', a onda na brendiranje ustanova, institucija i javnih sadržaja njegovim imenom imamo puno pravo, tako se to radi posvuda. Samo što i svaku stvar zakompliciramo do apsurda. Pa neka nam Bog oprosti što smo Dalmatinci i ne znamo drugačije', zaključuje Šarac.

Odluku će na koncu ipak donijeti politika, doduše nakon što lokalni izbori već prođu.