ČERMAK NA SUDU

'Ni danas ne znam što se dogodilo u Gruborima'

07.02.2014 u 12:15

Bionic
Reading

General Ivan Čermak posvjedočio je na sudu da ni danas ne zna što se dogodilo u selu Grubori u kojem su u kolovozu 1995. ubijeni srpski civili, zbog čega se sudi pripadnicima specijalne policije Boži Krajini i Frani Drlji.

Čermak, koji je u to vrijeme bio zapovjednik zbornog mjesta Knin i logistička podrška civilnim vlastima ispričao je na zagrebačkom Županijskom sudu da je od svojih časnika za vezu doznao da se poslije akcije čišćenja terena nešto dogodilo u Gruborima.

Časnici za vezu informaciju su dobili od pripadnika civilne policije UN-a koji su prijavili da se u tom zaseoku vidi paljevina. Čermak je kazao da je on drugi dan otišao "Vlakom slobode" u Split, a da su časnici za vezu samoinicijativno otišli na to područje jer nisu mogli dobiti podatke što se dogodilo.

Čermak je nakon povratka iz Splita krenuo u Grubore gdje je bio i zapovjednik specijalne policije Željko Sačić, pripadnici policije i krim tehničari. No, Čermak tvrdi da je on s ekipom HRT-a ostao na rubu sela jer se medije nije puštalo unutra dok policija ne obavi posao.

Izjavu medijima je, po iskazu Čermaka, trebao dati Sačić, no on se nećkao jer mu je bilo neugodno govoriti pred kamerama, pa je Čermak, na Sačićev nagovor, dao izjavu za televiziju.

Čermak tvrdi kako je izjavio ono što mu je rekao Sačić da se dogodilo, odnosno da je došlo do sukoba specijalne policije s neprijateljskom vojskom i da je tom prilikom došlo do stradavanja civila i kuća.

Čermak je rekao kako nisu imali što skrivati i da su bili uvjereni da se provodi istraga u Gruborima, jer je tamo vidio krim tehničare.

Rasprava se nastavlja iznošenjem obrane Drlje i Krajine.