ZAKON IZ 19. STOLJEĆA

New York tuži autobusne tvrtke zbog prijevoza migranata iz Teksasa

04.01.2024 u 23:21

Bionic
Reading

Grad New York tuži 17 autobusnih tvrtki zbog prijevoza više od 33.000 migranata u New York iz Teksasa što je dio kampanje republikanskog guvernera Teksasa za protjerivanje ljudi koji ilegalno prelaze američko-meksičku granicu

Grad traži 708 milijuna dolara i tvrdi da je to trošak koji je nastao pružanjem skloništa i usluga migrantima u protekle dvije godine, navodi se u tužbi podnesenoj sudu države New York na Manhattanu.

Država Teksas nije među tuženima. Grad je identificirao 17 čarter autobusnih prijevoznika koji su sklopili ugovor s Teksasom za prijevoz migranata, od kojih se većina nalazi u toj saveznoj državi. Tvrtke su optužene za kršenje njujorškog zakona iz 19. stoljeća prema kojemu svatko tko prevozi "osobu u potrebi" u New York iz druge države, a koja će vjerojatno tražiti vladinu pomoć, može tražiti povrat troškova.

Grad tvrdi da su tvrtke zaradile milijune dolara svjesno prevozeći migrante kojima su bili potrebni sklonište i usluge. Dovele su desetke tisuća migranata iz Teksasa u druge američke gradove, uključujući Chicago i Washington, navodi se u tužbi. Neke kompanije prekršile su i naredbu gradonačelnika New Yorka Erica Adamsa kojom se od autobusnih prijevoznika zahtijeva da obavijeste grad ako prevoze deset ili više putnika koji će vjerojatno potražiti hitno sklonište, tvrdi se u tužbi.

Guverner Teksasa Greg Abbott počeo je slati autobuse s migrantima u New York i druge demokratske gradove 2022. kao reakciju na rekordan broj migranata koji ilegalno prelaze granicu. Abbott je oštro kritizirao američkog predsjednika Joea Bidena, demokrata, zbog njegovog odgovora na povećanu aktivnost na granici te je proveo niz mjera usmjerenih na odvraćanje ilegalne migracije.

Bidenova administracija podnijela je tužbu u srijedu kojom traži poništenje novog teksaškog zakona koji državnim dužnosnicima daje široke ovlasti za uhićenje, kazneni progon i deportaciju migranata.