u zagrebu

Diplomat u čijoj su kući pronašli ilegalne migrante poriče krivnju: 'Nisam ništa znao'

03.01.2024 u 15:06

Bionic
Reading

'Nisam kriv, kuću sam iznajmio jednom Indijcu te smo o tome sklopili i ugovor. Nisam znao za što koristi kuću niti da u njoj borave ilegalci', branio se pred istražiteljima 64-godišnji djelatnik Ministarstva vanjskih i europskih poslova, kojega je uhitila zagrebačka policija zbog sumnje u krijumčarenje ljudi

Policija još uvijek traži Indijca (35), kojemu je diplomat iznajmio kuću na zagrebačkom Medveščaku. On je doveo sunarodnjaka (28), a navodno i ostale migrante. Diplomata su ispitali i pustili.

Podsjetimo, zagrebačka policija objavila je kako sumnjiči troje ljudi, 64-godišnjaka te dva Indijca stara 35 i 28 godina za kazneno djelo protuzakonitog ulaženja, kretanja i boravka u Republici Hrvatskoj. I dok su 64-godišnjaka i 28-godišnjaka uhitili, za trećim osumnjičenikom policija još traga.

Upravo je s tim 35-godišnjakom koji je u bijegu, djelatnik MVEP-a sklopio ugovor o najmu, a on je u kuću doveo i 28-godišnjeg sunarodnjaka. Kako doznaje 24sata, taj je 28-godišnji Indijac svog sunarodnjaka označio kao glavnog organizatora.

'On je dovodio te ljude i smještao ih u kuću te sve organizirao. Ja sam samo zvao taksije koji su te ljude vozili do Slovenije', navodno se branio 28-godišnji Indijac, piše 24sata.

Dojavu o migrantima koji se skrivaju u kući u zagrebačkim Gračanima, policija je dobila 27. prosinca 2023. Počeli su je opservirati, a ubrzo zatim i ušli unutra. Zatekli su 28-godišnjaka te četvoricu državljana Bangladeša i petoricu državljana Pakistana, prema kojima je policija postupila, kako su naveli, sukladno Zakonu o strancima.

Općinsko kazneno državno odvjetništvo nakon ispitivanja dvojice osumnjičenika predložilo je sucu istrage Županijskog suda u Zagrebu da dvojici državljana Indije odredi istražni zatvor zbog opasnosti od bijega i opasnosti od ponavljanja djela, što je sud i prihvatio. Hrvatskog državljanina (64) su nakon ispitivanja pustili na slobodu.

Sve do dolaska policije, ispričali su susjedi, nisu imali pojma da se u kući događa nešto protuzakonito.

'Mislila sam jednostavno da su to novi ljudi koji tu rade, dok jedan dan nije došla policija. Znali su telefonirati u vrtu, a čim su nas vidjeli da izlazimo automatski su se micali. Sve je bilo zatvoreno na kući, a oko nje su se počele gomilati hrpetine smeća.. Naravno da me strah, stalno si razmišljaš što se zapravo moglo dogoditi', zaključuje susjeda.

Iz Ministarstva vanjskih i europskih poslova potvrdili su da znaju za provođenju izvidnih radnji nad njihovim službenikom.

'Nakon eventualnog podizanja optužnice poduzeti ćemo zakonom propisane radnje sukladno Zakonu o kaznenom postupku, odnosno Zakonu o državnim službenicim', rekli su.