vladavina prava

Netanyahu tvrdi da je odustao od spornog dijela reforme izraelskog pravosuđa

29.06.2023 u 11:45

Bionic
Reading

Premijer Benjamin Netanyahu rekao je da je odustao od središnjeg elementa žestoko osporavanih planova reforme pravosuđa koji su mjesecima uznemirivali Izrael i da više ne želi parlamentu dati ovlasti da poništava presude Vrhovnog suda

U intervjuu za Wall Street Journal u četvrtak, Netanyahu je rekao da će i dalje nastaviti s još jednim kontroverznim elementom koji izgleda da će vladajućoj koaliciji dati više utjecaja na imenovanja sudaca, iako će taj prijedlog biti revidiran. Izraelski premijer rekao je da je odbacio osporavanu klauzulu koja bi omogućila većini zastupnika da ponište odluke Vrhovnog suda.

Prelazeći na predloženu metodu izbora sudaca, rekao je da "to neće biti trenutna struktura, ali to neće biti ni izvorna struktura." Netanyahu je otkrio svoj plan za reformu izraelskog sudstva nedugo nakon povratka na vlast početkom godine, rekavši da Vrhovni sud sve više zadire u politička područja u kojima nema ovlasti.

Plan je izazvao masovne prosvjede, otvarajući duboke podjele u društvu između pristaša Netanyahuove nacionalističko-vjerske koalicije i velikih dijelova civilnog društva koji planove vide kao prijetnju demokraciji.

  • +3
Prosvjedi u Izraelu Izvor: Profimedia / Autor: JACK GUEZ / AFP / Profimedia